Osztrák uszítás Hazánk ellen- Dr. Eva Maria Barki eljárást kezdeményez

Osztrák uszítás Hazánk ellen- Dr. Eva Maria Barki eljárást kezdeményez

Osztrák Médiatanács
Dr. Wolfgang Pichler Elnök Úr részére
Franz-Josefs-Kai 27.
1010 Bécs
Ajánlottan
Előzetesen via telefax: 23 699 84-99
Előzetesen via email [email protected]

Bécs, 2016.6.13.
Tárgy: A bécsi Weekend Magazin 11- 2016. június 10/11.
Hivatalbóli eljárásra irányuló beadvány
Mélyen tisztelt Elnök Úr!

Kérem, engedje meg, hogy mellékletben megküldjem Önnek a bécsi Weekend Magazin 2016. június 10/11.-i, 11. számában megjelent cikk másolatát azzal a kéréssel, hogy az alábbi közlést szíveskedjék az illetékes Szenátus részére hivatalbóli eljárás indításának megvizsgálása céljából továbbítani.

Az inkriminált cikk az Ausztria és Magyarország közötti EB-futballmeccset megelőző hétvégén jelent meg és az osztrák sajtó etikai kódexének durva megsértését jelenti.

A címlapon az osztrák szövetségi kancellár, Christian Kern, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök látható egymással ellenfélként szembeállítva, egymás szemébe nézve, miközben Christian Kern arcán a piros-fehér-piros, Orbán Viktor arcán pedig a piros-fehér-zöld nemzeti színek tűnnek fel. A cím így hangzik:

JÓ A GONOSZ ELLEN
AUSZTRIA MAGYARORSZÁG ELLEN: TÖBB, MINT EGY JÁTÉK

miközben a „JÓ” szó az osztrák szövetségi kancellár fényképe, a „GONOSZ” szó pedig a magyar miniszterelnök fotója alatt helyezkedik el.
Eltekintve attól, hogy már a címlap megjelenése is nem csupán a magyar miniszterelnök, hanem a magyar nemzeti futballcsapat és a magyar nép maggyalázását is jelenti, mindezt az alatta álló, „Autoriter futballállam” című cikk még tovább fokozza.

Még ha a kritika tartalmát a sajtószabadság elve értelmében szabad véleménynyilvánításként értékelnénk is – bár az egyoldalú beállítás és hiányzó adatgyűjtés mindenképpen felróható – a tartalmat mégis a teljes szövegösszefüggésben kell látni és értékelni, mégpedig így: futballmeccs, mely több mint egy játék, mely harc a jó és a gonosz között, ahol a jó Ausztria, a gonosz pedig Magyarország.

A teljes cikk kísérlet arra, hogy a megengedett kritikán túlmenően a magyar miniszterelnököt a futball iránti szeretete, a futball nemzeti ügyként való támogatása, valamint új futballstadion építése miatt az olvasók szemében negatív színben tüntesse fel, ami a címből „Autoriter futballállam” következik. A Futballakadémia egyik magánalapítványát a cikk perfidnek minősíti, és egy új önkormányzati hivatal, valamint egy gimnázium létesítését is bírálja.

A cikk Magyarország számára különösen sértő, mert a labdarúgás sport Magyarországon – nem csupán Puskás Ferenc legendás csapata óta – kiemelt szerepet tölt be és nemzeti sportnak tekinthető.

Hírdetés

A cikk nyilvánvaló célja, hogy Magyarországot becsmérelje, megvetést ébresszen, ami különösen a meccs előtt alkalmas arra, hogy érzelmeket keltsen Magyarország ellen és ezzel egyidejűleg az egész magyar nemzet méltóságát sértse. Ezáltal a cikk megközelíti az osztrák Büntető Törvénykönyv 283. §-a szerinti uszítás büntetendő tényállását.

A cikk tartalma azért is elítélendő, mert a sport szellemiségét és etikáját is sérti. A sportnak nem csupán világszerte egységes szabályrendszere és magas etikája van a másik tisztelete és a másikkal szembeni sportszerűség jegyében, hanem a sportnak és különösen a labdarúgásnak a tolerancia és a megértés szolgálatában kell állnia a népek között, és nem a népeket egymás ellen bujtogatnia és uszítania, ahogyan ez a tárgyi cikkben történik.

Még ha helyes is, hogy Ausztria és Magyarország között különböző politikai kérdések kapcsán nézetkülönbségek vannak, éppen ezért kellene a sportnak a megértés hídját alkotnia és a népeket a konfliktusokon átívelve összekötnie. Éppen az erre különösen alkalmas nagy sporteseményeket kellene a népek egymás iránti megértésének jegyében és nem politikai eszközként felhasználni.

Az inkriminált cikk mindenesetre alkalmas arra, hogy jelentős mozgósítási potenciált szabadítson fel az Európa bajnokság alkalmából, táplálja az agressziót, és arra használja fel a sportot, hogy az osztrákokat és a magyarokat egymás ellen uszítsa.

Ebből eredően az osztrák sajtó Etikai Kódexének súlyos megsértésével állunk szemben, és a véleménynyilvánítás szabadságának sérelme is fennáll az Európai Emberi Jogi Egyezmény 10. cikke szerint, melynek (2) bekezdése felelősséget is rögzít. Ez a felelősség jelentős mértékben figyelmen kívül maradt, és ezzel az osztrák sajtó tekintélye csorbult, és mivel a cikk Magyarországon széles körben elterjedt, ezért Ausztria tekintélye is kárt szenvedett.

A fentiekre való tekintettel előterjesztem az

Indítványt

hogy az ügy kerüljön az illetékes Szenátus elé a hivatalbóli eljárás indításának megvizsgálása céljából és a döntés kerüljön nyilvánosságra.
Megkülönböztetett tisztelettel:

Dr. Eva Maria Barki s.k

Másolat::
Peter Doskozil Honvédelmi és Sport Mioniszter
Magyar Miniszterelnöki Hivatal
Österreichischer Fußballverband
MLSZ
FIFA
Magyar Nagykövetség Bécs
Média

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »