Öt környező országban olcsóbban juthatunk üzemanyaghoz, mint itthon

Öt környező országban olcsóbban juthatunk üzemanyaghoz, mint itthon

POZSONY. Szlovákia tengermelléki vakációra utazó lakosai több környezõ országban olcsóbban vásárolhatnak üzemanyagot, mint idehaza.

Mivel a világpiacokon csökken az olaj ára, ez a benzin és a gázolaj árán is visszatükrözõdik. A jármûvezetõk a szlovákok körében nagy közkedveltségnek örvendõ Horvátországban literenként 3 centtel olcsóbban juthatnak a benzinhez – derül ki a Finlord társaság felmérésbõl.

„Az üzemanyagárak az utóbbi hetekben egész Európában csökkennek. Ennek oka az olajár világpiacokon történõ csökkenése, illetve az is, hogy ezen termékbõl fölösleg van a piacon. A globális készletek hozzávetõleg 10 százalékkal haladják meg a hosszú ideje mutatkozó átlagot. Kedvezõ jelenség az euró amerikai dollárral szembeni erõsödése, ami csökkenti a behozott áru árát” – magyarázta a társaság közgazdásza, Boris Tomèiak.

A 95-oktános benzin ára a Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a 27. hétben literenként 1,24 euróba került. A gázolaj nálunk átlagosan literenként 1,06 euróért tankolható.

A Finlord társaság adataiból az is kiderül, hogy a benzin Szlovákiánál olcsóbban vásárolható Horvátországban, Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovéniában és Magyarországon. Horvátországban egy liter benzin 1,21, Lengyelországban pedig 1,02 euróba kerül. A közkedvelt üdülõhelyek közül legdrágábban, azaz literenként 1,49 euróért Olaszországban vásárolhatunk benzint.

A benzinkutakon a közeljövõben várhatóan nem kell majd jelentõsebb módosítást végrehajtani az árcédulákon. „A következõ két hétben az árak pangására lehet számítani, s augusztusban sem kellene bekövetkeznie jelentõsebb drágulásnak” – jelezte Tomèiak.

A jármûvezetõk hagyományosan különbözõ árakkal szembesülhetnek az adott üdülõhelyeken, városokban. Üzemanyagot drágábban vásárolhatnak a repterek, az üdülõközpontok és a fõutak közelében – mutatott rá a tvnoviny.sk portál.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »