Ötvenforintos osztalék a Forrástól

Újabb üzletrészt értékesített a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Nyrt., amely ezúttal az Iglói Úti Lakópark Kft. 100 millió forint összegű törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrészétől vált meg egy adásvételi szerződés keretében, 2,2 millió euró plusz 204,67 millió forint vételáron. Pár héttel ezelőtt a Badacsony Park Ingatlanforgalmazó Kft. 114 millió forint összegű törzstőkéjének 100 százalékát megtestesítő üzletrészt értékesítették, szintén adásvétel útján, összesen 291,79 millió forint vételáron. Ez utóbbi ügylet aligha kelthetett meglepetést a részvényesek körében, hisz a január 1-jétől május 19-ig terjedő időszakról szóló időközi vezetőségi beszámolóban is olvashattunk arról, hogy tárgyalásokat folytattak a Badacsony Park Kft. értékesítéséről.

Forrás: A társaságnak az ausztriai Lachtal síparadicsomában eladó apartmanházai is vannak

Az üzletrész-értékesítésekből származó bevétel jól jön a társaságnak, mivel a tavalyi évet 196,27 millió forintos adózás előtti veszteséggel zárták. S a negatív folyamatok az idei első negyedévben is folytatódtak. Az első három hónap adózás előtti eredménye 71,9 millió forint lett – mínuszban. Igaz, a 16,8 millió forintos realizált nettó árbevétel 200 ezer forinttal meghaladta az egy évvel korábbi azonos időszak adatát. Az első negyedévben felmerült 41,2 millió forintos költség és ráfordítás 2,2 millióval alacsonyabb a tavalyi első negyedévéhez képest. Innen nézve kétségtelen, hogy a két kft. értékesítése erősítheti a második negyedévi számokat.

A befektetőknek persze nincs okuk szomorkodni, mert a Forrás B sorozatú részvénye az egyetlen osztalékelsőbbségi részvény a pesti parketten. És március végén 930 forintos árfolyamnál bejelentették, hogy a menedzsment a névérték 5 százalékának, 50 forintnak megfelelő osztalék kifizetését javasolja a Forrás/oe néven futó sorozat részvényei után. Ezt aztán az április 28-ára összehívott közgyűlésen el is fogadták. Bár még nincs menetrendje a tulajdonosi megfeleltetésnek és a kifizetésnek, annyit azért tudhatunk a közgyűlési jegyzőkönyvből, hogy az osztalékfizetés időpontjáról és módjáról az esedékesség előtt tíz munkanappal adnak tájékoztatót. Ha visszalapozunk a tőzsdei kalendáriumokban, láthatjuk, hogy a Forrás rendszerint szeptember 2-án szokott osztalékot fizetni, s az elmúlt két évben augusztus 24-én forgott utoljára osztalékszelvénnyel a Forrás/oe.

Amennyiben a társaság tartja magát a szokásos osztalékmenetrendhez, akkor még bőven van idő beszállási pontokat keresni. Bár a mostani árfolyamszinteken a részvényenkénti 50 forint hozam már meg sem közelíti a korábbi 10 százalékot, a jelenlegi kamatkörnyezetben a bő 5 százalékos hozam is joggal keltette fel a befektetők érdeklődését. Hónapok óta 900 és 1000 forint között sávozik a kurzus.

Nagy forgalomról nem beszélhetünk, de ez nem is várható, hiszen a tulajdonosi struktúrában a 2004-es nyilvános vételi ajánlat óta meghatározó szerepet játszik az Arago Befektetési Holding, mely most is 85 százalékot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkezik, így a közkézhányad a 15 százalékot sem éri el. Az osztalékfizetés közelsége azonban a nyári pangásban is hozhat egy kis élénkséget a papír piacára.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »