Padláson bukkanhattak Caravaggio festményére

Padláson bukkanhattak Caravaggio festményére

A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az a Caravaggio itáliai festőművésznek tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.

A tárca március 31-én kelt rendeletében „elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofernész című festményre” – jelentették be illetékesek. Az 1600-1610 között készült festményt „a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani” – közölte a minisztérium.

Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az itáliai barokk művész festette-e a vásznat.

Egy kortárs alkotásának hitték

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Elvitték egy toulouse-i becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte.

A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása – közölte a  szakértői iroda, amely kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt. A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt – olvasható az iroda által közzétett ismertetésben.

A Le Quotidien de L’Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik – írta a magazin.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »