Obamát utánozza Donald Trump?

Obamát utánozza Donald Trump?

„Tisztelem Tedet; valóban tehetséges fickó, és ezzel számolnunk kell” – így nyilatkozott Donald Trump legkomolyabb kihívójáról, Ted Cruzról, alig egy fél nappal azt követően, hogy a texasi szenátor kiszállt a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A pálfordulás pedig még izgalmasabbá vált, amikor Trump a Fox News csatorna szerda éjjeli The O’Reilly Factor című műsorában arról beszélt, nagyjából minden egykori kihívóját valamilyen formában beépítené az adminisztrációjába.

„Tudják, mindig, minden egyes kampányrendezvényén mást sem csinál, csak állandóan eszik, és így tömködi magába a palacsintát, vagy bármi mást” – napokkal korábban még így gúnyolta a Cruz után a versenyből ugyancsak kiszálló John Kasich ohiói kormányzót. Ehhez képest most már úgy nyilatkozott, simán el tudja képzelni, hogy ő legyen az alelnöke. Ezt még azzal is megtoldotta, hogy „ő olyan politikus, akivel igazán jól kijöttem a jelöltviták során”. Annak ellenére, hogy Trump sorsáról valójában majd a július 18-a és 21-e között megrendezendő clevelandi republikánus elnökjelölő közgyűlés dönt majd, elég nehéz lenne elképzelni, hogy a kalapból egy vadonatúj jelöltet előhúzva futna neki a párt a novemberi elnökválasztásnak.

Hírdetés

Egyszerűen idejük se lenne felépíteni egy jelöltet addig, Trump ráadásul korai rajttal, már tavaly ősz óta kampányol. Felpuhulása, középre húzásának része lehet, hogy egykori kihívóit beépítené a csapatába. Amúgy Cruz és Kasich mellett a „kicsit”, azaz a korábban ugyancsak vele szemben ringbe szálló floridai szenátort, Marco Rubiót is el tudná képzelni alelnökként.

S hogy a vetélytársak beépítése nem új keletű, azt épp Barack Obama jelenlegi elnök is jól tudja, hiszen ő első ciklusában a demokraták színeiben nagy valószínűséggel most jelöltséget nyerő Hillary Clintont tette meg külügyminiszterévé, aki a 2008-as kampányában a legnagyobb párton belüli riválisa volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »