Párton belüli riválisai próbálják megakadályozni Trump jelöltségét

Párton belüli riválisai próbálják megakadályozni Trump jelöltségét

Rendkívüli lépésre szánta el magát Donald Trump két republikánus riválisa, Ted Cruz és John Kasich: közös stratégiát dolgoztak ki, mellyel egymás között kívánják elosztani a "maradék" államok delegációit.

Ez a lépés példátlannak számít a modern amerikai politikában, de a republikánusok már hónapok óta ígérgetik, hogy szinte bármire hajlandóak, ha Trump jelöltségének megakadályozásáról van szó.

Kasich kampánya első lépésként szabad utat ad Ted Cruznak Indiánában, Cruz hálából Oregont és Új-Mexikót engedi át "bajtársának".

Már mindketten a nyári republikánus jelölállító konvenció második fordulójára készülnek, ahol már szabadon szavazhatnak a delegátusok, de ehhez meg kell akadályozniuk, hogy Trump elérje az 1237-es bűvös határt.

Cruz kampányvezetője szerint Donald Trump jelölése a republikánusok vesztét jelentené, hiszen az általános választásokon mindkét demokrata jelöltaspiránssal szemben csúfos kudarcot vallana. Ráadásul a republikánus pártot is generációkkal visszavetné fejlődésében.

Kasich vezető stratégiai tanácsadója a nyílt konvenciót tartja a legfontosabb célkitűzésnek, szerinte a republikánusok közös erővel egy olyan jelöltet választani a júliusi cleavelandi jelöltállító konvención, aki novemberben megnyerheti a választásokat.

Trump szerint nem lesz második forduló

A két republikánus rivális meglepő tervét öt olyan északkeleti állam voksolása előtt 48 órával hozták nyilvánosságra, ahol Donald Trump már nagy erőkkel kampányol.

A milliárdos legutóbbi fölényes győzelme után magabiztosan várja a következő öt megmérettetést, már szinte magáénak vallja a jelöltséghez szükséges 1237 delegációt. "Csak az első szavazás számít. Nem lesz második, harmadik vagy negyedik."

Trumpnak keddi előválasztási győzelem után immár 845 delegátusa van, Ted Cruzt 559 küldött támogatja, John Kasich pedig 147 delegátust nyert eddig.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »