Pénzszűkében az oktatásügy?

Pénzszűkében az oktatásügy?

POZSONY. A szlovákiai oktatásügy a nemzetközi helyzettel összehasonlítva valóban nem úszik a pénzben, bár az egy-egy diákra esõ költség egyre magasabb. Egy-egy alapiskolás tanuló vagy középiskolai diák oktatása az elmúlt évben megközelítõleg 2 200 euróba került, ezzel szemben például 2013-ban 200 euróval kevesebb volt.

A felsõoktatási intézményekben hasonló a helyzet. 2008-ban, amikor rekordmagasságot ért el az egyetemi és fõiskolai hallgatók száma (az állami és magán oktatási intézményekben összesen több mint 225 ezer diák tanult), állami forrásokból a 195 ezer állami intézményekben tanuló diákok fejenként csaknem 2 200 eurót fordítottak.  2016-ban az összeg már több mint 3 800 euróra rúgott – derül ki az állami felsõoktatásról és az állami költségvetésrõl szóló jelentést összevetõ elemzésbõl.

Az utóbbi idõben a diákok, fõként a felsõoktatásban tanulók létszáma visszaesett, a költségvetést nem módosították. Az ajánlások értelmében nyilvánvaló, hogy a pénzeket nem kellene elvonni, viszont a felhasználó intézmények létszámának csökkentésére kellene összpontosítani. A Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a múltban szemünkre vetette az egyes osztályok alacsony tanulói létszámát ( az átlag 21 tanulós létszám helyett a valóság csupán 13), ugyanakkor néhány állami iskola bezárására irányuló olyan felszólítás is megjelent.

A diák kevesebb, a költség marad

2016-ban az állami felsõoktatási intézményekben tanuló diákok létszáma 116 ezerre csökkent. Az állami alap- és középiskolákban az elmúlt évben megközelítõleg 680 ezer gyermek és fiatal tanult.

2008-ban egy egyetemi tanár megközelítõleg 1 036 eurót keresett, 2015-ben a fizetése elérte az 1 339 eurót. Az oktatási minisztérium elemzése szerint a regionális oktatásügyben dolgozó pedagógusok és szakalkalmazottak átlagfizetése 2008-ban 696, 2014-ben pedig 908 euró volt. A regionális oktatásügy 2016-ban összességében több mint 1,5 milliárd euróba került.

Túl sok az iskola

Az állami költségvetésbõl származó pénzek 20 állami felsõoktatási intézmény (közöttük három kisebb állami fõiskola) között oszlik meg. Számuk csökkentésére szólított fel Andrej Kiska köztársasági elnök is.

Elméletileg kevesebb iskola esetében a tudományos kapacitást kisebb számú jobban felszerelt munkahelyeken lehetne összpontosítani.

Áttekintés a felsõoktatási intézmények helyzetérõl:


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »