Peter Bárdy: A zsarolás lett Fico koalíciójának új eszköze

 

A jelenlegi kabinet, amelyik a Sieť romjain keletkezett, mára már keresztülment azokon a negatív dolgokon, amiket Robert Fico felrótt Radičová kormányának. A nyílt háború Fico és az SNS elnöke, Andrej Danko között, amit Bugár Béla felügyel – aki érdektelenséget színlel – egy olyan dolog, ami másfél évvel ezelőtt valószínűtlennek tűnt.

 

A krízis, amit a tudományra és kutatásra szánt uniós pénzek különös szétosztása indított el, nem ér véget. Sőt, inkább fokozódik. Ha igaz az, amit a Pluska hozott nyilvánosságra, hogy Danko a kormány bukásával fenyegetőzött Ficonak, ha ma megtartják a kormányülést, akkor ez újabb bizonyítéka a koalíción belüli zsarolásnak. Ezt először Robert Fico zsarolása előzte meg, hogy leváltja Peter Plavčan minisztert, ha az SNS nem hívja vissza.

 

Robert Fico egy olyan kormány élén áll, amelyet nem koalíciós szerződés és kormányprogram irányít, hanem zsarolás. A tárgyalás helyett gyerekes SMS-ezés jött és nagyzoló üzengetés, mi lesz akkor, ha…

 

Ez megfelel valakinek? Az eddigiek alapján Robert Ficonak. Ő az egész koalíciós történetben államférfiként mutatkozik, aki meg szeretné menteni a kormányt és rendet akar tenni rendetlen miniszterrel. Együtt az új, maghoz közeledő Európa-párti retorikával előkészítheti a talajt a parlamenti viszonyok átrendezésére és egy esetleges előrehozott választásokra.

(…)

A kormány jövőjének így három forgatókönyve lehet:

-annak megtartása
-új kormány létrehozása Danko és a hozzá közel állók nélkül, az SNS néhány képviselőjének megszerzésével
-előrehozott választások

 

Az, ahogyan ma az SNS és Smer képviselői nyilvánosan zsarolnak, azt az érzést kelti, hogy az első verzió nagyon nehezen hajtható végre. De tudjuk, ismét a hatalomról és jelentős pénzösszegről van szó.

 

Aktuality.sk – Komentár Petra Bárdyho: Vydierajú Roberta Fica, aj Andreja Danka

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »