Plagizált a Corvinus dékánja?

Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja 2002-ben és 2005-ben jelentette meg Döntéselmélet című könyvét, mely közel 600 oldalban kíván átfogó bemutatást nyújtani a címében jelzett témához. A könyvben azonban legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik a téma 2010-ben elhunyt tekintélye, Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvével – írja az Átlátszó.hu.

Egy áprilisi belső ellenőrzés összefoglalója szerint ugyanis megállapítható, hogy Paprika könyvének 84. oldalig tartó részeiben, hol szó szerint, hol átfogalmazva, de lényegét tekintve szöveg-azonos a felhasznált irodalomként megjelölt forrással. „A vonatkozó fejezetekben ugyanakkor határozottan nem azonosítható, hogy a Kindlertől (1-39. oldalig) származó egyes részek melyik szakirodalomként megjelölt forrásmunkából származnak továbbá milyen terjedelemben kerültek átvételre. Ugyan Paprika könyve elején az »egyes fejezetek szerzői« kezdetű résznél szerényen – csillagozva – megjegyzi, hogy »A problémamegoldás elmélete« és a »Döntéselméleti felfogásmódok, irányzatok« című fejezet »Kindler József kéziratának felhasználásával készült«, ugyanakkor ez tudományos szempontból nem tekinthető szabályszerű hivatkozásnak. Az a plágium gyanúját legalábbis felveti” – írták.

A portál Paprika Zitát is megkereste az üggyel kapcsolatban, aki arra kérte az Átlátszó.hu-t, tartsák tiszteletben Kindler emlékét, és kíméljék meg az érintetteket az alaptalan vádaskodásoktól. „Gondolom azt Ön sem tartja életszerűnek, hogy a Tanár úr egyetértése nélkül használtam fel korábbi közös munkánk részleteit, majd felkértem lektornak. Lektorként tökéletesen tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmiféle aggály nem merült fel benne sem akkor, sem később” – fogalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »