Pofon: több száz milliárddal nőhet az államadósság

Az állami tulajdonú Eximbank hovatartozása ügyében vitában állnak a magyar hatóságok az unió statisztikai hivatalával (Eurostat). A tét több száz milliárd forint, ennyivel nőhet az államadósság, ha újra kell számolni – tudta meg a Portfólió.hu.

Sorolja át az Eximbankot az államháztartási körön belülre a magyar kormány – javasolta az Eurostat a túlzottdeficit-eljárás keretében szükséges adatszolgáltatás kapcsán a kabinetnek. Erről jelenleg is folynak az egyeztetések a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH). Az Eurostat szakértői több éve tartó vizsgálat nyomán jutottak arra az álláspontra, hogy a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) nem önálló, autonóm gazdálkodó egység. A nemzeti számlák összeállításának 2014-ben bevezetett új módszertana (ESA-2010) pedig meg is teremti ennek a lehetőségét a foglyul ejtett pénzügyi intézmény fogalmának megalkotásával.

A portál információi szerint a magyar hatóságok néhány nappal ezelőtt küldték el levélben érveiket az uniós intézménynek. Ha az Eximbankot az államháztartási körön belüli tételként kell elszámolnia a kormánynak, az hatással lehet a költségvetés és az államadósság számaira is. Előbbi nem érezné meg annyira az átcsoportosítást, utóbbi viszont akár évekre visszamenőleg is megsínyli, s ez sokkal aggasztóbb lehet a kormány számára. A Portfólió.hu szerint az a kulcskérdés, az Eurostat a hitelbank mérlegének forrásoldalán szereplő tételekből mit tekint államadósság-növelő tételnek. Ha a külső forrásállományát számolják be az államadósságba, akkor ez a 2014-es mérleg alapján 572 milliárd forintos növekedést jelentene, azaz a GDP 1,78 százalékával növelné az adósságrátát. Így egy csapásra csaknem semmivé válna az utóbbi évek egyik legfőbb kormányzati fegyverténye, az államadósság csökkenése. A szakportál rávilágított: ebből a helyzetből nehezen tud veszteség nélkül kikecmeregni a kormány. Vagy feladja álláspontját, vagy magán viseli a szégyenfoltot, feltéve, hogy az Eurostat a végsőkig kitart álláspontja mellett. Az ügy lezárása egyébként nagy jelentőséggel bírhat más magyar pénzügyi intézmények statisztikai elszámolása szempontjából is.

Az elmúlt hónapokban egyébként is sokat szerepelt a hírekben az Eximbank, egyes hitelügyletei nagy figyelmet kaptak. A Népszabadság gyűjtése szerint a bank legalább 41 milliárd forintot helyezett ki a kormányhoz közel álló vállalkozásokhoz. A lap emlékeztet arra, hogy eredetileg a hazai cégek exportlehetőségeit támogató intézetként működött az Eximbank, ám ez egy törvényjavaslattal 2013 végén megváltozott, így belföldi cégek is kaphatnak Exim-hitelt nemzetközi versenyképességük javítására. Az elmúlt hónapokban jutott például hitelhez a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Property Market Kft., amely a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta ebből, a GB & Partners egy 16 milliárd forintos tőkealapra kiírt pályázatot nyert el (a cég ügyvezető partnere Gubicza Ágoston, akinek felesége Rogán Antal miniszter volt neje), Andy Vajna közel hétmilliárd forintos hitelhez jutott a TV2 megvásárlásához, de a Csányi Sándorhoz köthető Homatech Recycling Zrt. használtgumi-feldolgozónak is jutott forrás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »