Porosenko: Ukrajna készen áll keményen visszacsapni az "agresszornak"

Porosenko: Ukrajna készen áll keményen visszacsapni az "agresszornak"

KIJEV. Ukrajna katonailag készen áll arra, hogy keményen visszacsapjon az "agresszornak", ha támadással próbálkozik – hangoztatta Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön, az ország függetlenségének napján Kijevben tartott katonai parádén.

Az "agresszor" alatt az államfõ nyilvánvalóan Oroszországot értette, amely Kijev szerint fegyverekkel támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat és katonai erõvel is részt vesz a konfliktusban.   

Porosenko mindazonáltal leszögezte, hogy még rengeteg munka van hátra az ukrán hadsereg további erõsítése, korszerûsítése és NATO-kompatibilissé tétele terén.   

"Bízom a hadseregünkben, amely jobb formában van, mint valaha, és ez az európai elemzõ központok véleménye" – jelentette ki. Ígéretet tett arra, hogy keres és talál hatékony megoldást az Európában a legnagyobb, az egész világban pedig a harmadik legerõsebb orosz hadsereg visszatartására.   

Porosenko szerint 130 ezer felkészült tisztet és tartalékost képes mozgósítani Ukrajna, ha a Donyec-medencében kiélezõdik a helyzet. Emlékeztetett arra, hogy a konfliktus kirobbanása óta eltelt három évben végrehajtott hat mozgósítás alatt összesen 200 ezer tartalékost hívtak be szolgálatra. Adatai alapján már mintegy 100 ezren vannak, akik szerzõdéses katonáként teljesítenek szolgálatot az országban.   

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget és a szakadárok által uralt Donyec-medencei területek visszaszerzésére Kijev továbbra is a békés, diplomáciai és jogi megoldást keresi elsõdlegesen.   

Beszédét befejezve az államfõ arra kérte a katonákat és a parádé civil szemlélõit, hogy egyperces néma csenddel adózzanak a több mint tízezer halálos áldozatért, akik – szavai szerint – az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban vesztették életüket. A kijevi parádén 4,5 ezer ukrán katona vonult fel, köztük mintegy ezren, akik részt vettek a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai mûveletben.     

NATO-katonák a kijevi parádén

Az Ukrinmform ukrán hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Románia, valamint Grúzia és Moldova is képviseltette magát felvonuló katonákkal. Ez az elsõ katonai parádé Ukrajna 26 évvel ezelõtti függetlenné válása óta, hogy NATO-tagállamok – ráadásul ekkora számban – részt vesznek a szemlén. Oroszország hevesen ellenzi, hogy a NATO tovább közeledjen a határaihoz, a katonai szövetség katonáinak ukrajnai jelenlétét nem nézik jó szemmel Moszkvában.     

Az elõzetes híradások szerint a katonai parádét megtekintette James Mattis amerikai védelmi miniszter is, aki a nap folyamán megbeszéléseket folytat az ukrán fõvárosban. Tárgyalásai középpontjában várhatóan a kelet-ukrajnai válság rendezése áll majd.

Porosenko Ukrajna védelmi képességeinek erõsítésérõl tárgyalt az amerikai védelmi miniszterrel

Ukrajna védelmi képességeinek erõsítésérõl, az ahhoz nyújtandó amerikai támogatásról tárgyalt Petro Porosenko ukrán elnök James Mattis amerikai védelmi miniszterrel csütörtökön Kijevben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Porosenko a megbeszélést követõ sajtótájékoztatón közölte: nemcsak élet kioltására is alkalmas amerikai fegyverek Ukrajnának történõ szállításáról folytatott eszmecserét a Pentagon vezetõjével, hanem olyan eszközök átadásáról, amelyek erõsítik az ukrán fegyveres erõk hatékonyságát a rádiós és elektronikus hadviselésben. Az államfõ úgy nyilatkozott, hogy nem mondhat többet ebben a kérdésben a végleges washingtoni döntés megszületéséig, csak annyit árult el, hogy a megbeszélés eredményével elégedett.   

Porosenko tájékoztatása szerint a tárgyaláson Mattisszal eszmét cseréltek ENSZ-békefenntartók küldésérõl a Donyec-medencébe, amit Kijev régóta szorgalmaz. Errõl szintén nem közölt további részleteket, azt sem, hogy Washington támogatja-e ezt az elképzelést.   

Az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint Mattis biztosította Porosenkót afelõl, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát, és kiáll területi egységének helyreállítása mellett.   

"Mi az Egyesült Államokban természetesen tisztában vagyunk azokkal a stratégiai kihívásokkal, amelyeket az (Ukrajnával szembeni) orosz agresszió teremt, és követeljük a nemzetközi normák betartását" – fogalmazott az amerikai tisztségviselõ. Hozzátette: az Egyesült Államokban élénk eszmecsere folyik arról, hogy adjanak-e élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának. Megerõsítette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem ismeri el legitimnek a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését.   

Porosenko hozzáfûzte, hogy a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus egyaránt jelent kihívást Ukrajna és az Egyesült Államok számára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »