Prága bőkezű, ha önreklámról van szó

Prága bőkezű, ha önreklámról van szó

Prága. Prága támogatni fogja azokat a külföldi írókat és filmeseket, akiknek mûveiben fontos szerepet kap a cseh fõváros.

"A filmesek támogatására már 2016-ban létesítettünk egy alapítványt, most az íróknak nyújtandó segítséget mérlegeljük" – közölte Eliška Kaplicky Fuchsová, a prágai önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. A deklarált cél a száz tornyú Moldva-parti metropolisz népszerûsítése a világban.

A filmes alapítványba, amelyet sokan elleneztek és felesleges pénzszórásnak minõsítettek, tavaly 10 millió koronát (116 millió forint) fektetett a város, míg idén a duplájára, 20 millióra növelik ezt az összeget. Idén májusig 18 forgatási ajánlat érkezett be, ezek közül egy-egy indiai, kanadai, francia és német film kap támogatást 5,3 millió korona (61,5 millió forint) összértékben.

A Lidové Noviny címû napilap szerint eddig a leghíresebb Prágában forgatott filmet Milos Forman cseh származású amerikai rendezõnek a múlt század nyolcvanas éveiben készült Amadeusa jelenti. Szépséghibája, hogy a Prágában forgatott történet a filmben Bécsben játszódik. Ugyanakkor a Mission: Impossible amerikai akciófilm egy része már nem csak Prágában volt forgatva, de a megnevezett helyszín is a cseh fõváros.

A külföldi írók a jövõben várhatóan egyebek között két luxuslakásra pályázhatnak majd Prágában, amelyet az önkormányzat Franz Kafka óvárosi szülõházában újított fel. A rekonstrukció költségei 100 millió koronát tettek ki a kulturális bizottság elnöke szerint.

A prágai városi könyvtár már két éve beindított egy hasonló projektet Prága, az irodalom városa néven, amelynek keretében külföldi írók két hónapig 600 euró (192 ezer forint) ösztöndíjat kapnának és ingyen lakhatnának a könyvtár épületében lévõ lakásokban, amennyiben szerzõdésben kötelezik magukat, hogy valamelyik jövõbeli mûvük konkrétan Prágához fog kötõdni. Katerina Bajo, a könyvtár projektjének vezetõje elmondta: eddig több mint 100 ajánlatot kaptak, amelyek közül hatot választottak ki. A két projektet a jövõben egyesítik.

A végsõ döntéseket a külföldi írók támogatásáról várhatóan októberben hozza meg a prágai önkormányzat kulturális bizottsága – írta a Mladá Fronta Dnes címû napilap.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »