Puccsra készült a CIA Szíriában

Puccsra készült a CIA Szíriában

Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tervét Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatására – állította egy volt CIA-munkatárs az NBC televíziónak adott exkluzív interjújában.

A volt titkosszolga korábbi véleménye szerint pedig ezzel a tervvel megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása a közel-keleti térségben, részben a tervek elutasítása miatt is lépett ki a CIA-ből. Ma már viszont ő sem gondolja komolyan, hogy az Aszad-buktatással varázsütésre megakadályozható lett volna az IÁ megerősödése.

A volt hírszerző azt állítja, hogy helyszínen szerzett tapasztalatai alapján tervet készített az Aszad elmozdításához szükséges lépésekről, s bár ezt a tervet konkrétan nem írta le, de főnökei tudtak róla, és ennek alapján tájékoztatták rendszeresen a kongresszus hírszerző bizottságainak tagjait.

Prominens támogatói is voltak az amerikai ármányoknak, más források szerint ugyanis a diplomatagyöngyszem Robert Ford volt szíriai nagykövet és Leon Pennetta volt "védelmi" miniszter is puccsal tervezett pontot tenni a szíriai polgárháború végére, ezt tartva IÁ-ellenes csodafegyvernek. A Fehér Házra pályázó Hillary Clinton pedig Nehéz döntések című tavalyi könyvében büszkélkedett vele, hogy külügyminiszterként Petraeusszal vállvetve támogatta 2012-ben a szíriai ellenzék felfegyverzését.


A legújabb CIA-könyv címlapja

"A Fehér Ház és a CIA vezetői a kezdetektől egyértelművé tették, hogy a mi feladatunk azoknak az utaknak, módoknak megtalálása, amelyekkel Aszadot el lehet mozdítani. Mi ötvenféle jó megoldást javasoltunk… de a politikai vezetés soha nem bólintott rá egyikre sem" – mondta az interjúban Doug Laux. A volt CIA-munkatárs azt is megerősítette, hogy Petraeus tábornok és szoros munkatársi gárdája ma is mélyen hisz abban, hogy Aszad elmozdításával megelőzhető lett volna az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása.

A Fehér Ház és a CIA nem kívánta kommentálni a Doug Laux által elmondottakat. Tudnivaló azonban, hogy a CIA mindig minden könyvet cenzúrázik, amelyet volt munkatársai publikálnak, tehát a hírszerzés a Doug Laux által leírtakat is jóváhagyta.

(MTI – NBC nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »