Rabszolgának adják el a menekülteket

Rabszolgának adják el a menekülteket

Migránsokat bocsátanak áruba az embercsempészek Líbiában. A rabszolgapiacot a CNN helyszíni riportja leplezte le. A válságot uniós segély mélyíti.

Migránsokat szállító hajó a Földközi-tengeren. A fedélzeten összezsúfolt afrikaiak Olaszországba tartottak Líbiából, amikor a líbiai hatóságok visszafordították őket – a nyáron kötött olasz-líbiai megállapodás értelmében. A bevándorlókat, ahogy hónapok óta sok tízezer másik társukat is, Tripoli kikötőjébe vitte a parti őrség.A partra szállástól kezdve szabad prédának számítanak. Bármelyik líbiai milicia lecsaphat rájuk, hogy addig kínozza őket, amíg rokonaik váltságdíjat nem fizetnek.

A szegényebb migránsokat rabszolgának adják el az embercsempészek. A CNN rejtett kamerás felvételén azt látni, ahogy egy afrikai férfira licitálnak egy líbiai piacon. Így vasalják be tőle a csempészek a fuvardíjat.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a migránsok, menekültek helyzete katasztrofálissá vált Líbiában az Európai Unió és a líbiai hatóságok egyezsége óta.

 „A megfigyelőket sokkolta, amit láttak: több ezer kórosan sovány, meggyötört férfi, nő és gyermek, egymás hegyén-hátán, hangárokba zárva, ahol a legalapvetőbb szükségleteiket sem elégíthetik ki, és megfosztják őket az emberi méltóságuktól” – jelentette ki Jeremy Laurence szóvivő.

Az EU fizet Líbiának a migránsokat szállító hajók visszafordításáért. A bevándorlók közül egyre többen fogadják el az ENSZ ajánlatát, és térnek haza repülővel hazájukba Líbiából. Tavaly 2 ezren éltek a lehetőséggel, idén már 12 ezren.

Svájcban 13 európai, illetve afrikai ország képviselői keresték a megoldást a líbiai migrációs válságra. Az Európai Unió illetékes biztosa növelné az uniós menekültkvótát.

„Az Európai Unió nem egy erőd, és soha nem is lesz az. Az EU mindig egy biztonságos menedék lesz azoknak, akik védelemre szorulnak. Javasoltam a tagállamoknak, hogy a következő 2 évben további 50 ezer embert fogadjanak be” – ismertette Dmitris Avrampoulos.

Az ENSZ számításai szerint jelenleg csaknem egymillió illegális bevándorló vesztegel Líbiában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »