Reagált Orbán Viktor a katalán népszavazásra

A katalán népszavazás spanyol belügy, ezért Magyarország nem nyilvánít véleményt a témában – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Nagyváradon a közmédia kérdésére.

A magyar miniszterelnök a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó és épületavató ünnepségére érkezett Nagyváradra.

Korábban Kovács Zoltán kormányszóvivő egy brüsszeli sajtótájékoztatón az Index tudósítása szerint azt mondta, Magyarország tiszteletben fogja tartani az emberek véleményét, ha Spanyolországban az októberi elsejei népszavazáson Katalónia függetlenné válását szavazzák meg.

„Az emberek akarata az, ami mindig számít, ez az álláspontunk” – mondta, hozzátéve, hogy ez Spanyolország és a katalán nép belügye.

Hírdetés

„Ha a népszavazáson döntés születik, azt tiszteletben fogjuk tartani, ezt nevezik demokráciának”. Kovács ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a népszavazási döntés után Magyarország hajlandó lenne-e hivatalosan is elismerni független államként Katalóniát.

Vasárnap a voksoló katalánok 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott referendumon. Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába.

http://mno.hu/

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

Carles Puigdemont, Katalónia elnöke szerint megnyílt az út ahhoz, hogy Katalónia egyoldalúan kikiáltsa függetlenségét, a spanyol kormányfő viszont azt mondta, hogy nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »