Rekord erősségű tájfun csapott le Makaóra és Dél-Kínára

Rekord erősségű tájfun csapott le Makaóra és Dél-Kínára

HONGKONG. Több mint fél évszázada nem volt olyan erõs tájfun Kína déli részén, mint amilyen szerdán csapott le a térségre, különösen Makaóra, tizenkét ember halálát okozva – közölte az AP hírügynökséggel csütörtökön a makaói törvényhozás egyik képviselõje.

A volt portugál gyarmaton nyolc ember életét követelte a Hato névvel illetett tájfun, és 153-an megsérültek. A szerencsétlenséget az utcákat elöntõ víz és a hatalmas erejû – óránként 160 kilométeres sebességet is elérõ – szél által betört, beszakított ajtók, ablakok okozták. Az idõjárási katasztrófa áram- és ivóvíz-kimaradást okozott sok helyen. Az árvíz leginkább Makaó óvárosát öntötte el, és nagyon hirtelen jött. Több lakos úszva próbált kimenekülni a városrészbõl.   

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Makaóval szomszédos Kuangtung tartományban négy ember vesztette életét a tájfunban, egyet pedig eltûntként tartanak nyilván. Huszonhétezer embert kellett szükségszállásra költöztetni, és csaknem kétmillió háztartásban szûnt meg ideiglenesen az áramszolgáltatás.   

"Más tájfunokhoz képest a Hato gyorsabban jött, gyorsabban erõsödött meg, és több esõt hozott" – mondta a kuangtungi meteorológiai szolgálat vezetõje. A tájfun Kuanghszi autonóm régió felé haladt tovább.   

A Makaótól 64 kilométere lévõ Hongkongból is jelentettek áradást és sérülteket – a szél a volt brit gyarmaton is betört sok ablakot -, de halálesetet nem.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »