Rendőri brutalitás a katalán népszavazáson: sztrájkot hirdettek keddre

Rendőri brutalitás a katalán népszavazáson: sztrájkot hirdettek keddre

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben. Két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel. Mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Vasárnap éjjel óriási tömeg éltette a népszavazás eredményét, ugyanakkor utcára vonultak a függetlenedés ellenzői is.

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon – jelentette be az MTI tudósítása szerint Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

A BBC beszámolója szerint vasárnap éjjel hatalmas tömeg gyűlt össze Barcelona központjában: a függetlenséget támogatók zászlókat lengettek és a katalán himnuszt énekelték. Ugyanakkor a függetlenedési törekvések ellenzői is utcára vonultak Barcelonában és más spanyol városban is.

http://mno.hu/

Megnyílt az út ahhoz, hogy Katalónia egyoldalúan kikiáltsa függetlenségét – jelentette be vasárnap este Carles Puigdemont, Katalónia elnöke.

http://mno.hu/

Hírdetés

Mint fogalmazott, „a remény és a szenvedés ezen napján Katalónia állampolgárai megszerezték a jogot az önálló államiságra köztársaság formájában” – hangoztatta Puigdemont televízióban közvetített beszédében. 

A katalánoknak joguk van arra, hogy szabad, békés és demokratikus államuk legyen – mondta. Hozzátette: a kormány a következő napokban elküldi a szavazás eredményeit a katalán parlamentnek, hogy az megtegye a további lépéseket. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió már nem teheti meg, hogy félrenéz.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerint azonban vasárnap „nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában”. Madridi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni”.

http://mno.hu/

A rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet (CCOO) regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy „ütőképes válaszra” van szükség az elnyomással szemben. A CCOO emellett hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a munkabeszüntetésről.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült. Napközben a spanyol hatóságok erőszakos fellépéséről szóltak a hírek, illetve arról, hogy miképpen próbálták megakadályozni a voksolást. Több, a közösségi oldalakra feltöltött videó szerint a spanyol rendőrség gumilövedékkel lőtt a tüntető tömegbe. A katalánok vezetője az előzetes tervek szerint Girona egyik szavazóhelyiségében adta volna le a voksát, de a rohamrendőrök teljesen eltorlaszolták az épületet és erőszakkal eltávolították az ott tartózkodókat, ezért Carles Puigdemont egy másik szavazóhelyiségben volt kénytelen voksolni.

http://mno.hu/

A madridi kormány ugyanakkor arányosnak ítélte a rendőrök fellépését. A hivatalos álláspont szerint a spanyol rendőrség teljesítette kötelességét: professzionálisan és arányosan cselekedtek, fellépésük nem az emberek, hanem a választás ellen irányult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »