Rendőröket dobáltak migránsok egy német fesztiválon

Rendőröket dobáltak migránsok egy német fesztiválon

BERLIN. A rendõrök egy támadót akartak õrizetbe venni a hétvégi fesztiválon, amikor a fiatalok és a migránsok palackokkal dobálták meg õket. A zavargásokban többen megsérültek, és több rendõrautóban is kárt tettek Schorndorfban.

A Baden-Württemberg tartományi kisvárosban a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság hétfõi jelentése szerint a hagyományos nyári fesztiválon többnyire fiatal felnõttek palackokkal dobálták meg a rendõröket, és amikor egy feltételezett támadót õrizetbe akartak venni, rá is rontottak a rendõrökre. A vasárnapra virradó éjjel történt összecsapásban több ember megsebesült és több rendõrautóban kár keletkezett.   

Az ingyenes szabadtéri fesztiválon több szexuális zaklatás is történt. Rendõrségi adatok szerint szombaton három afganisztáni menedékkérõ körbevett és molesztált egy 17 éves lányt. Pénteken három szexuális zaklatásról tettek bejelentést, az egyik esetben egy iraki gyanúsított ellen indult eljárást.   

Matthias Klopfer polgármester az SWR-nek elmondta, hogy a szombat éjjeli zavargásban résztvevõ nagyjából ezer fõs tömeg többnyire frissen érettségizett fiatalemberekbõl és diákokból állt. Éjfél után migrációs hátterû emberek csapódtak hozzájuk.   

A polgármester bírálta a rendõrség eljárását. Mint mondta, a korábbi nyári fesztiválok alkalmával a rendõrség éjfél elõtt kiürítette a városi kastély parkját, de ez az idén elmaradt.   

Egy rendõrségi szóvivõ az SWR-nek azt mondta, hogy randalírozó csoportban 50 százalék alatt volt a migránsok aránya. A rendbontás legfõbb kiváltó oka a fiatalok alkoholfogyasztása volt – tette hozzá. Kiemelte, hogy a rendõrök elleni erõszak "rémisztõ" mértéket öltött.

A rendõrség vasárnap este megerõsített egységekkel vonult ki a rendezvény biztosítására. Az éjszaka nyugodt volt, az erõsítésként kivezényelt munkatársakat már éjfél elõtt haza lehetett küldeni.   

A fesztivál keddig tart a nagyjából 40 ezer lakosú településen. Arról nap közben döntenek, hogy az utolsó este nyugalmáról miként gondoskodnak – mondta a szóvivõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »