Rendőrt hívtak a kereskedőkre

Rendőrt hívtak a kereskedőkre

Saját, április 1-je óta hatályos díjszabását sem tartja be a szegedi Cserepes sori piac vezetése. A kereskedők szerint a tegnapi nyitás után többüket félrevezették, illetve megpróbálták megfélemlíteni. Jogi képviselőjük Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul, mert jogszerűtlennek tartja a kereskedőkre ismét kihívott rendőrök intézkedését.

Bár még messze nem egyeztek meg a szegedi Cserepes sori kereskedők a piac vezetésével, tegnap mégis kinyitották üzleteiket. Az árusok eldöntötték, hogy a régi, március végéig érvényes díjszabásnak megfelelő bérleti díjat hajlandók csak kifizetni, a megemelt és áfával megterhelt összeget nem. Tegnap reggel a piac díjbeszedője felkérésére a rendőrök minden olyan kereskedőt igazoltattak, akik nem voltak hajlandók a megemelt bérleti díjat megfizetni. Az árusok szerint a rendőrök arról tájékoztatták őket, hogy a piac vezetése ezen adatok segítségével polgári peres úton akarja majd behajtani rajtuk a pénzt. Az egyik kereskedő, Váczi Tibor szerint azonban a rendőrök kihívása a piacvezetés részéről egyértelmű megfélemlítés. – Rácz Attila ügyvezető igazgató sokkal több adatot tud rólam, mint amennyit a rendőrök most felírtak, a bérleti szerződésemben ugyanis a cégem neve, a székhelye, az adószáma és a bankszámlaszámom is benne van, tehát egyértelműen nem a polgári perhez szükséges adatok beszerzése a cél – fogalmazott a kereskedő. Szabó Bálint, a kereskedők jogi képviselője úgy döntött: Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul a rendőri intézkedések miatt.

A piac vezetése a saját maga által meghatározott díjszabást sem tartja be. A nyugdíjasok kedden és csütörtökön ingyen pakolhatnak ki saját asztalaikra, ezzel szemben tegnap többükkel kifizettették a 900 forintos napidíjat.

Rácz Attila, a piac ügyvezető igazgatója az önkormányzat által fenntartott Szeged.hu oldalnak úgy nyilatkozott, nem mondanak igazat a kereskedők, amikor 50-100 százalékos áremelésről beszélnek. A pavilonok esetében például az áfával együtt is csak 30 százalékos változás történt. Az áremelésre az egységesítés miatt volt szükség, korábban mindenki egyedi alkukat kötött a piac előző vezetőjével.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »