Részlegesen lebénult a Bulgáriában megsérült magyar lány

Megműtötték, de az első vizsgálatok szerint részlegesen így is lebénult az a szegedi lány, aki július 19-én Bulgáriában szenvedett súlyos autóbalesetet – mondta a lány édesapja a Zoom.hu-nak. Hozzátette, lánya előreláthatólag jobbra és balra nem fogja tudni mozgatni a fejét. De ez a legkevesebb, ahhoz képest, hogy továbbra sem ébredt fel a kómából – közölte.

Törött csigolyáit napokig egy speciális nyakmerevítővel rögzítették, míg augusztus 20-án megoperálták, és visszaforgatták, rögzítették az elfordult csigolyákat. A következő lépés, hogy legkésőbb két hét múlva az Országos Orvosi Rehabilitációs Központba szállítják, ahol folytatják a kezelését.

A 19 éves lányt augusztus 10-én repülőgéppel szállították haza Bulgáriából. Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője a lány felépülésére vonatkozó kérdésre akkor azt mondta, az nem biztató, hogy a beteg komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. „De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandók vagy sem” – hangsúlyozta. A lányt jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében kezelik.

A 19 éves nő autóbalesetet szenvedett, amely miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Csaknem három hétig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról szombaton, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

Sajtóinformációk szerint a lány idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó.

A Zoom.hu azt írja, a fiatal nő szervezetét Bulgáriában több baktérium is megtámadta, ami miatt tüdőgyulladást kapott. Az orvosok a baktériumokat antibiotikumos kezeléssel próbálták visszaszorítani, de kettő ellen semmi nem hatott. A múlt héten derült ki ugyanis, hogy a burgaszi kórházban háromszor akkora gégemetszést végeztek a lányon, ami miatt a nyelőcsöve is elfertőződött – teszi hozzá a portál.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »