Robbanás történt Kijevben a kormány épületénél

Robbanás történt Kijevben a kormány épületénél

KIJEV. Robbanás történt Kijevben a kormány épületének közelében csütörtökön, hárman megsebesültek – közölte az ukrán fõváros rendõrsége.

A közlemény szerint a belvárosban bekövetkezett robbanás körülményeit még vizsgálják a rendõrség szakemberei, köztük tûzszerészek is, akik igyekeznek megállapítani, milyen robbanószerkezet lépett mûködésbe.   

Szemtanúk egy sebesült nõt láttak feküdni az aszfalton. Ukrán hírügynökségi jelentések szerint rajta kívül egy másik nõ és egy férfi sebesült meg, utóbbi a fején.   

Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivõje a 112 Ukrajina hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az esetet egyelõre nem minõsítették a hatóságok terrorcselekménynek, hanem csak garázdaságnak.   

Egy szemtanú a Facebookon az UNIAN ukrán hírügynökség szerint azt írta, hogy a robbanószerkezetet Azerbajdzsán kijevi nagykövetségének egy gépkocsijából dobták ki az utcára.   

A hírtévé internetes portálja emlékeztetett arra, hogy az SZBU elõzõ nap nyilvánosságra hozta, vannak olyan értesülései, amelyek szerint terrorcselekmények várhatók a csütörtöki függetlenség napi ünnepségeken. Vaszil Hricak SZBU-fõnök közölte, hogy emiatt a hatóságok jelentõs erõvel lesznek jelen a köztéri tömegrendezvényeken.   

Csütörtökön délelõtt Kijev belvárosában katonai parádét tartottak. Ukrajna 4500 katonája mellett nyolc NATO-tagállam, valamint Grúzia és Moldova is felvonultatott katonákat a díszszemlén, amelyen részt vett James Mattis amerikai védelmi miniszter is.   

A nemzeti ünnepet megelõzõ napon, szerdán az SZBU közölte, hogy trotil töltetû, detonátorral és idõzítõvel felszerelt robbanószerkezetet fedeztek fel a hatóságok a Kárpátaljával szomszédos, nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyeszékhely városban, egy fürdõhely melletti gyalogoshíd alatt. A tûzszerészek, akik lakossági bejelentésre szálltak ki a helyszínre, felrobbantották a szerkezetet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »