Rossz úton az ország

Rossz úton az ország

Románia lakosságának háromnegyede úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban – derül ki az IRES tegnap közzétett felméréséből. A megkérdezettek 17 százaléka elégedett azzal az iránnyal, amely felé halad az ország, 7 százalék se jónak, se rossznak nem tartja a kilátásokat, 2 százalék pedig nem tudott véleményt mondani.

A nők kissé nagyobb arányban nyilatkoztak pesszimistán, 78 százalékuk szerint rossz irányba tart Románia, ez az arány a férfiaknál 71 százalék. A borúlátók zöme (81%) 36 és 50 év közötti. A megkérdezettek 45 százaléka úgy értékelte, hogy a 2017-es év rosszabb volt, mint a 2016-os, 30 százalékuk szerint ugyanolyan volt, 24 százalékuk jobbnak tartotta az idei esztendőt a tavalyinál. 46 százalékuk szerint egy év múlva rosszabbul fogunk élni, mint most, 26 százalék szerint jobban, 25 százalék úgy látja, hogy nem lesz változás se pozitív, se negatív irányba. A válaszadók 27 százaléka a politikai válság, 24 százaléka az áremelkedés, 15 százaléka a betegségek, 13 százaléka a munkahelyhiány, 6 százalék a bevételek csökkenése miatt aggódik.

A felmérés szerint a romániai lakosság 38 százaléka bízik az Európai Unióban, 31 százaléka a települése polgármesterében, 31 százaléka a médiában, 28 százaléka az államfőben, 24 százaléka a román jegybankban, 22 százaléka a civil szervezetekben, 17 százaléka a Nemzetközi Valutaalapban, 16 százalék a kormányfőben, 11 százalék a parlamentben, 8 százalék a politikai pártokban. A megkérdezettek 47 százaléka úgy vélte, hogy a romániai helyzetért a kormány a felelős, 23 százalékuk szerint a parlament, 22 százalék szerint az államelnök, 4 százalék szerint a jegybank, 1 százalék szerint valaki más, 4 százalék pedig nem tudott válaszolni.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »