Rövid időre visszatér a tél

Rövid időre visszatér a tél

POZSONY. A borongós hetet követően újra előbukkanhat a felhők mögül a nap, illetve hidegebbre fordul időjárásunk. Vasárnap, s a jövő hét elején havazhat is. A januári hónapban mindenképpen szokatlanul magas hőmérsékleti értékeket követően elsősorban északon és keleten egész napos hidegekre van kilátás, ugyanakkor a nagybetűs télhez mindez vélhetően nem lesz elegendő. Csupán néhány nap kérdése, s minden valószínűség szerint ismét jön a felmelegedés.

Vasárnap északon és keleten fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet. „Az ország területének zömére kiterjedő egész napos fagyokra hétfőn és kedden van kilátás. Csak a legmelegebb délnyugati területeken emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet“ – mondta el Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa.

A lehűlés azonban nem lesz tartós. Olyannyira, hogy már a jövő hét folyamán ismét felmelegszik a levegő. Bár havazhat, az egyre emelkedő nappali hőmérséklettel csak rövid ideig gyönyörködhetünk majd a hópelyhekben. „A felmelegedés megnövekedett felhőzettel párosul, mert a lehűlt területekre fokozatosan melegebb légtömegek áramlanak majd be, ami eleinte bizonyosan havazást eredményez. Ugyanakkor később, a felmelegedéssel a havazás határa egyre feljebb, a magasabb tengerszint feletti magasságok irányába tolódik, vagyis az alacsonyabban fekvő területeken később havas eső vagy eső várható “ – magyarázta Faško, aki egyben jegesedésre figyelmeztetett.

A legutóbbi napok időjárása nem nevezhető télinek, inkább tavasz köszöntött a januárba. A vízkeresztkor tapasztalt hőmérsékleti értékek inkább az olasz főváros, Róma ilyenkor szokványos időjárására emlékeztettek. Háromkirályok ünnepén 43 éves hőmérsékleti rekordok dőltek meg. A pozsonyi reptéren 14 fokot mértek. Ógyallán a napkeleti bölcsek ünnepén 14,7 fokot mutattak a hőmérők. Ehhez képest 2017. január 8-án igazi fogvacogtató hidegben lehetett részünk. Erdőtkán (Oravská Lesná) akkor -35,5 fokot mértek.

Végzetül dióhéjban az elkövetkező napok időjárásáról:

Vasárnap: javarészt derült vagy közepesen felhős égbolt mellett délnyugaton még borongós lehet az idő és havazhat is. A nappali hőmérséklet -3 és +2 fok közé emelkedhet.

Hétfő: marad a közepesen felhős égbolt. Helyenként köddel, vagy alacsony rétegfelhőzettel számolhatunk. Éjszaka -4 / -9, a völgyekben, völgykatlanokban helyenként -10 / -15 °C fokig hűlhet le a levegő. Napközben -3 és +2 fok közötti értékekre számíthatunk.

Kedd: derült vagy közepesen felhős lesz az ég, ám nyugat felől fokozatosan megnövekszik majd a felhőzet. Napközben az ország jelentős részén havazásra van kilátás, délnyugaton havas eső, eső is lehetséges. Heves légmozgásra számíthatunk. Hajnalban -2 / -7, a völgyekben, völgykatlanokban -8 / -13, míg napközben -5 és +2 fok közötti értékek várhatóak.

Szerda: zömében felhős, borult lesz az idő, bár helyenként felszakadozhat a felhőzet. Havazásra, hózáporokra is számíthatunk, míg az alacsonyabban fekvő területeken havas eső és eső is lehetséges. Éjszaka 0 / -5, nappal -1 / +4 fok valószínű.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »