Schulz: Európai Egyesült Államokat akarunk. Akinek nem tetszik, távozhat

Schulz: Európai Egyesült Államokat akarunk. Akinek nem tetszik, távozhat

Közös alkotmány és nagyon szoros együttműködés. 2025-re az Európai Unió helyett már az Európai Egyesült Államoknak kellene működnie. Ha ez nem tetszik valamelyik uniós tagállamnak, akkor azonnal kiléphet – Martin Schulz, a német szociáldemokraták elnöke ma felvázolta terveit Berlinben.

“Azt szeretném, hogy alkotmányos egyezség jöjjön létre, amely létrehozná az európai föderációt” – mondta azon a kongresszuson, amelyen valószínűleg újra megválasztják az SPD-elnökének. Szerinte az uniónak erősödnie kell, ez pedig az egyetlen esélye annak, hogy versenyben maradjanak a világ más régiói mellett.

Azok a tagállamok, amelyek nem támogatnák a föderális alkotmányt, Schulz szerint automatikusan távoznának az Unióból. Megjegyezte, hogy Lengyelország már most rendszeresen aláássa az európai értékeket, Magyarország pedig egyre jobban elkülönül.

Hírdetés

Az Európai Egyesült Államok ötlete nem új dolog, még a német szociáldemokraták találták ki, 1925-ben. A tervezet az utóbbi időben többször is szóba került, de Schulz először nevezett meg konkrét időpontot a föderáció létrejöttére. Az elképzelés az erős országokat is megosztotta, Nagy-Britannia elutasította a tervezetet (bár ők 2019 márciusában távoznak az EU-ból), Németország és Franciaország viszont támogatja.

SME
kép: hnonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »