Sirály: antiszemitizmust kreáltak New Yorkban

Sirály: antiszemitizmust kreáltak New Yorkban

Meglepő módon köszön vissza a budapesti Sirály bezárásának története egy New York-i színházban – szúrta ki pénteken az Index. A kulturális központ és szórakozóhely 2013-ban kényszerült bezárni, miután a főváros visszakövetelte a tulajdonában álló épületet.

Magyar szórakozóhelyről készített darabot egy New York-i társulat, a The Flea – írta pénteken az Index. A leírás szerint a darab „a posztkommunista Budapest egy elhagyott szegeltében létrehozott bárról” szól. A helyet zsidó fiatalok alapítják, akik szeretnék újra megélni zsidóságukat, miután szüleiknek el kellett hagyni vallásukat a holokauszt után.

A darab szerint a helyet végül a magyar kormányzat és a magyarországi antiszemitizmus betámadja és kikezdi, így végül be kell zárniuk. Az előzetes szerint a dráma arról szól, hogy a fiataloknak egy napjuk van eldönteni, megadják magukat, és bezárják a helyet, vagy kitartanak, és megkockáztatják, hogy letartóztatják őket. A leírásból egyértelmű tehát, hogy a darab a budapesti Sirály nevű szórakozóhelyről és annak történetéről szól. A színdarab rendezője Danya Taymor, aki egy helyi társulattal viszi színre a darabot. A The Place We Built című darabot Sarah Gancher írta.

A Király utcai kulturális központ, a Sirály 2013-ig működött. Színháztermében előadásokat, koncerteket tartottak, könyvtár és kocsma is működött itt, és politikai témában is szóba került a Sirály. Merker Dávid, a Sirályt működtető Marom Egyesület vezetője a Klub Rádiónak adott interjút, abból az derült ki: nincs kizárva, hogy itt szervezték meg a Fidesz-székház elfoglalását. A Hallgatói Hálózat biztosan tartott összejöveteleket a helyszínen, de más ellenzéki szervezetek, például a Milla is. A székházfoglalás 2013-ban történt; ekkor még mindig működött a Sirály. A fővárosi önkormányzat eredetileg 2011-ben szólította fel az akkori üzemeltetőt, hogy ürítse ki az épületet.

A fővárosi önkormányzat 2011-ben azzal indokolta a kiürítést, hogy az üzemeltető vállalkozásnak hat éve (2006 óta) nincs érvényes szerződése a fővárosi önkormányzattal az épület használatáról. Ezt akkor Szalai-Szabó István, az akkori üzemeltető, a Városi Színház Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője is elismerte.

Az épülettel kapcsolatos huzavona 2013-ban tetőzött, amikor a főváros megpróbálta birtokba venni a Sirályt, amit mintegy 80 tiltakozó fiatal megakadályozott. Az önkormányzat egyik indoka az volt, hogy kereskedelmi tevékenységet folytatnak a helyiségekben. Ekkor már a Marom Egyesület üzemeltette a Sirályt, hivatalosan kulturális programokat kínáló klubként, bár jogcím nélküli birtokosok voltak. Ők arra hivatkoztak, hogy a Sirály nem folytatott kereskedelmi tevékenységet, az italmérés becsületkasszás alapon működött. Az önkormányzattal sosem született megállapodás a használatról, közben viszont többször bezáratták a helyet, mert ott alkoholt árultak és belépti díjakat szedtek. Tarlós István főpolgármester a sikertelen visszafoglalási kísérlet után az Indexnek úgy nyilatkozott: az egyesület két éve nem fizetett bérleti díjat – elmondása szerint akkor már két éve próbálták rendezni a szórakozóhely helyzetét.

Bár a darabban a letartóztatást kockáztatják a fiatalok, a valóságban az épületfoglaláskor felvonuló rendőrség azt állapította meg, hogy az önkormányzat és az egyesület is birtokban van, és nekik nincs módjuk eldönteni a jogvitát. Némi dulakodás zajlott ugyan, de nem a rendőrökkel, hanem a Fővárosi Vagyonkezelő által megbízott biztonsági őrök és a fiatalok között. Az egyesület végül májusban költözött ki az épületből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »