Skrabski Fruzsina: kivárták Biszku halálát

Skrabski Fruzsina: kivárták Biszku halálát

Soha nem akart személyesen rosszat Biszku Bélának, de csalódottságot érez Skrabski Fruzsina amiatt, hogy Biszku halálával elmaradt az egykori kommunista vezető fölötti valódi igazságszolgáltatás. A Bűn és büntetlenség címmel Novák Tamással együtt dokumentumfilmet rendező, s ezzel Biszkut újra a közéletbe emelő újságíró és mandineres blogger nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de szerinte a hivatalos szervek az ügy tologatásával egyszerűen kivárták Biszku Béla halálát.

– Az elmúlt nyolc évben, amióta elkezdtetek Biszku Bélával foglalkozni, nyilván eszedbe jutott néhányszor, hogy eljön majd egyszer a halálhír ideje.

– Igen. Természetesen soha nem akartam neki személyesen rosszat. Én csak azt akartam, hogy működjön az igazságszolgáltatás, szolgáltassanak igazságot Biszku Béla ügyében.

– Mit érzel most?

– Nagy csalódottságot. Kivárták Biszku halálát.

– Az igazságszolgáltatás szervei?

– Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de itt egyértelműnek látom, hogy egyszerűen nem volt meg az akarat Biszku Béla elítélésére. Csak tologatták az ügyet. Nem tudom, hogy kinek a hibája volt ez, az ügyészségé vagy a bíróságé, de az akarat, az hiányzott.

– Vajon miért?

– Hogy egy kommunista felelős se legyen számon kérve, hogy ne induljon be egy lavina.

– Mikor léptél utoljára kapcsolatba Biszku Bélával?

– Nagyjából egy évvel ezelőtt felhívtuk őt telefonon. Egy tervezett műsor próbaadását készítettük a Biszku-ügyről, és az adás során felhívtuk Biszkut. Felvette a telefont, be is mutatkoztunk, nem rakta le a kagylót, de aztán csak hallózott. Úgy tett, mintha nem hallaná a kérdéseinket. Viszont amikor elbúcsúztunk tőle, arra már rendesen „viszonthallásra” köszöntéssel reagált.

– Most, hogy Biszku Béla meghalt, mit lehetne tenni, mit látsz szükségesnek?

– Én azt remélem, hogy Biszku halála után már bátrak lesznek a hivatalos szervek, ahogy a történészi szakma is. Eddig nem készült átfogó történelmi munka Biszku Béláról. Remélem, hogy most, Biszku halála után legalább erre sor fog kerülni.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »