Sokan megütötték a bokájukat, akik a zöldenergiában bíztak

A Preqin adatai azt mutatják, hogy az alapok 87%-a még az iparág medián hozamát sem tudta elérni, sőt az alapok 88%-ának a belső megtérülési rátára 3% alatt maradt. Szakértők szerint a vagyonkezelők azért jártak sok esetben kudarccal, mert egy nagyon speciális piacról van szó, ahol csak nagy szerencsével lehet sikertörténetbe belefutni. Az intézményi befektetők is csalódottak, ennek ellenére egyesek a saját szakállukra próbálkoznak projektekkel, nem is sikertelenül – írja a Financial Times.

Az alternatív vagyonkezelési megoldások felértékelődtek az utóbbi években, többek között a befektetők körében nagy népszerűségnek örvendtek a magántőke alapok, amelyek célja az volt, hogy magas profitot érjenek el cégek felvásárlásával, átalakításával majd későbbi értékesítésével. A historikus mélységben maradó kamatlábak mellett a hozamvadász befektetők megtalálhatják a szektorban a számításukat, a friss hírek szerint viszont van egy szegmens, amely rosszul teljesített, mégpedig a megújuló energia befektetések területe.

Az alapkezelők nagyon szívesen tették a pénzüket olyan cégekbe, amelyek a megújuló energia szektorban működtek, a statisztikák szerint az esetek többségében ennek a vállalkozásnak kudarc lett a vége. A Preqin adatai szerint a megújuló energiában érdekelt alapok 87%-a alacsonyabb hozamot ért el a mai napig, mint az iparág medián hozama, és több cég is veszteségbe futott bele, így a Blackrock, a Foresight, az InfraRed, az Impax vagy a HgCapital. A gyenge teljesítmények nem is maradtak következmények nélkül, a legnagyobb energiaszektorba fektető amerikai magántőke társaságok nem is tervezik, hogy új alapokat indítanának ezen a területen.

Hírdetés

Az Altius Associates tanácsadó és vagyonkezelő cég befektetési csapatának vezetője szerint viszonylag egyszerű a képlet, mivel az elvárt hozamokat nem tudták elérni az alapkezelők, ezért nem is indítanak követő alapokat, inkább megpróbálják a még aktív alapjaikat rendesen menedzselni. Reyno Norval elmondta, hogy mindössze az alapok 22%-a tudott 3% feletti belső megtérülési rátát elérni, ami ha figyelembe vesszük a tőkeköltséget is, akkor az nagyon rossz teljesítmény. Egyszerűen meg kell nézni a számokat és rögtön látszik, hogy a számtalan projekt közül, amit felvállaltak a magántőke társaságok, csak nagyon kevés volt életképes.

Az Aberdeen Private Equity menedzsere, Alex Barr is hasonló véleményen volt, kifejtette, hogy a megújuló energia szektorban kínkeservesen lehet csak pénzt csinálni. Valójában a korai vagy közepes fázisú kockázati tőkealapoknak van erre esélyük, ahol viszont 10 befektetésből csak 1 lesz igazán nagy dobás. Óriási szerencse kell a sikerhez, és mivel nagyon nehéz az előrejutás, hajlamosak a vagyonkezelők inkább visszavonulót fújni.

A vagyonkezelők mellett a befektetők sincsenek megelégedve a szektor által mutatottakkal, az egyik legnagyobb amerikai állami nyugdíjalap, a Calpers befektetési igazgatója már tavaly azt mondta, hogy kiváló módja a pénzünk elvesztésének, ha zöldenergiába fektetünk. Joseph Dear elmondása szerint a magántőke iparágban a hozamoknál jól ismert J-görbe a zöldenergia esetében L-görbévé módosul, az elmúlt bő egy évtized eredményei elkeserítőek néhány kivételtől eltekintve.

A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »