Sokat költünk alkoholra

Sokat költünk alkoholra

POZSONY. Az Európai Unióban az elmúlt évben a háztartások fogyasztási kiadásaik 1,6 százalékát költötték alkoholtartalmú italokra. A teljes összeg csaknem elérte a 230 milliárd eurót, ami az Európai Unió bruttó összterméke (GDP) 0,9 százalékának felel meg, illetőleg a kiadás lakosonként 250 euró. Az összeg nem tartalmazza az éttermekben és szállókban elfogyasztott alkoholtartalmú italok árát – közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.

Szlovákia 2016-ban a háztartási kiadásokból alkoholra fordított összeg tekintetében az elsők között foglal helyet az EU országok között, konkrétan a nyolcadik helyen áll. A szlovákiai háztartások megközelítőleg pénzeszközeik 2,5 százalékát költik alkoholra. „A háztartások alkoholra fordított éves átlagos kiadása nagyjából azonos az egészségügyi eszközökre és berendezésekre fordított kiadásokkal, illetőleg némileg magasabb, mint a 2016-os évben a szociális védelemre vagy az oktatásra fordított kiadások” – olvasható az Eurostat jelentésben.

A háztartások alkoholra fordított kiadása 2016-ban a három balti államban, Észtországban (5,6 %) Lettországban (4,8 %) és Litvániában (4,2 %) volt a legmagasabb. A balti országokat Csehország és Lengyelország követi (mindkét országban 3,6 %), majd Magyarország és Finnország következik (mindkettő 2,9 %). Ezzel szemben Spanyolországban (0,8 %), Olaszországban (0,9 %), Ausztriában (1,3 %) és Portugáliában (1,4 %) csökkentek a háztartások ez irányú kiadásai.

Az alkoholra fordított kiadások az utóbbi tíz évben (2006-2016) Cipruson és Máltán nőttek a leginkább (+ 0,4 %). A nevezett években a tagállamok többségében az alkoholra fordított háztartási kiadás nagyrészt stabilnak mondható.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »