Sokkal többen vennének új lakást, mint egy évvel ezelőtt

Idén az első negyedévben a 30-59 éves korosztály tagjainak 33 százaléka mondta azt, hogy szeretne három éven belül lakást vásárolni, ami jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbi 26 százalékos arányhoz képest – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A felmérés arra is rámutatott: a megkérdezettek 17 százaléka számít komoly érdeklődőnek, azaz, akik biztosan vagy nagy valószínűséggel lakásvásárlásra adják a fejüket a következő három évben.

A magyarok 86,3 százaléka lakik a saját tulajdonú lakásában, 13,7 százaléka pedig bérlakásban – fotó: AFP

fotó: AFP

A komolyabb érdeklődők között többségben vannak a 30-asok (22 százalék), a budapestiek (28 százalék), és a magas jövedelműek (20 százalék). A kutatás szerint 54 százalékos azoknak az aránya, akik biztosan nem vennének lakást a következő három évben, amit a többség azzal indokolt, hogy elégedett a meglévő ingatlanjával. A megkérdezettek 24 százaléka fizet lakáshitelt, utóbbit főleg a községekben és megyeszékhelyen élők említették.

A kutatásból kiderült, a lakásvételt tervezők közül mindössze 24 százalék vásárolna kizárólag önerőből vagy családi forrásból, 27 százalék pedig kisebb részben hitelt is igénybe venne. A többség (49 százalék) azonban fele-fele arányban hitelből és saját erőből oldaná meg a vásárlást. Ez az arány egy évvel ezelőtt még csak 42 százalék volt – emelte ki a K&H.

A felmérés kitért rá: a 30 év körüliek több mint fele nem vett még fel soha lakáshitelt, míg a 40 éves korosztályban 28, az ötvenesben pedig 31 százalék mondta csak ugyanezt. A lakáshitelt soha nem igénylők aránya egyébként a fővárosban volt a legnagyobb, elérte az 59 százalékot.

A magyarországi lakáshitelezési piac emelkedőben van, idén májusban például a teljes magyarországi piacon 59,2 milliárd forint értékben folyósítottak lakáshiteleket a bankok, ami 2016 májusához képest 39 százalékos növekedést jelent. Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója elmondta, hogy ezzel összhangban vannak a K&H adatai, a bank ugyanis az év első 5 hónapjában 36 milliárd forint értékben folyósított új lakáshitelt, ami 37 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A szakember hozzátette: 2016-ban megtörtént a hitelezési fordulat, azóta emelkedőn van a hitelpiac.

Jól időzítették a hitelfegyvereket


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »