Soltész: a kormány támogatja a budapesti Bolgár Művelődési Ház felújítását

Soltész: a kormány támogatja a budapesti Bolgár Művelődési Ház felújítását

A magyar kormány örömmel segíti a bolgár közösség törekvését, hogy megújítsa hatvan éve Budapesten felépült kulturális intézményét, amely talán legfontosabb alapja a megmaradásnak – jelentette ki Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton a Pest megyei Halászteleken a Bulgária függetlenségi napja alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár a bolgárkertészek tiszteletére állított Bolgárkerék-emlékmű koszorúzását követő ünnepségen reményét fejezte ki, hogy a 80 millió forintos támogatással megújuló Bolgár Művelődési Ház a bolgár közösség megmaradását ugyanúgy szolgálja majd, amiként a bolgár és a magyar nemzet között meglévő jó, évszázadokon keresztül megmaradó baráti viszonyt és együttműködést.

Hangsúlyozta: tisztelni kell egy ország függetlenségi törekvéseit és azt, hogy kikkel éljen együtt. Nekünk magyaroknak, ugyanilyen természetes, hogy azokkal az őshonos nemzetiségekkel, kisebbségekkel élünk együtt, akik évszázadok óta itt élnek hazánkban. Így többek között a bolgár nemzetiséggel – tette hozzá Soltész Miklós. Mint mondta, az ez elmúlt hét évben több mint két és félszeresére nőtt a bolgár közösség támogatása és mindkét parlament támogatta október 19-ének a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánítását. Hasonló együttműködési megállapodást egy nemzettel ápolunk még, a lengyelekkel – fogalmazott.

Valeri Szimeonov, a Bolgár Köztársaság miniszterelnök-helyettese az ünnepségen elmondta: ezen a napon a bolgár emlékezetet őrzik. A bolgárkerék-emlékmű azokba a távoli időkbe repít vissza, amikor a bolgárok és a magyarok egymástól tanultak, együtt élték túl a nehéz időket. A magyar történelem őrzi azoknak a bolgárkertészeknek a nevét, akik a háború utáni években mindent megtettek az ország helyreállítása érdekében – tette hozzá.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke kiemelte: hálásak a magyar kormány minden támogatásért és segítségért, mert minden kapcsolat, amit az anyaországgal ápolhatnak, az identitásukat erősíti. A bolgár nép a török uralom alól 139 évvel ezelőtt, 1878-ban szabadult fel, de a bolgár függetlenséget 1908. szeptember 22-én, 30 évvel a felszabadulás után hirdették ki.

Az Európában egyedülálló bolgárkerteket tíz évvel ezelőtt, 2007. szeptember 29-én állították fel Halászteleken. Az emlékművet a bulgáriai ljaszkoveci Kertészeti Múzeumban található, meglehetősen romos állapotú eredeti kerék mintájára, fotó alapján készítette el két helyi asztalosmester, Reich László és fia. Az öntözőkerék működőképes és méltó emléket állít az első bolgár betelepülőknek. Magyarországon az 1800-as években még nem terjedt el az öntözés. A bolgároknak viszont volt egy ősi módszerük, a bolgárkerék, amely egy ökör vagy ló hajtotta vödrös-csigás emelőszerkezet. Felállították a patak mellé és az azzal mintegy három méterre fölemelt vizet deszkavályúkkal, úgynevezett bakhátakkal sík vidéken viszonylag nagy távolságokra el lehetett vezetni.

MTI

 

The post Soltész: a kormány támogatja a budapesti Bolgár Művelődési Ház felújítását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »