Spanyol irányítás alá kerül Katalónia

Spanyol irányítás alá kerül Katalónia

A spanyol miniszterelnök szombaton, rendkívüli kormányülésen jelenti be, hogy közvetlen irányítás alá kerül Katalónia – ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte Mariano Rajoy. A konzervatív politikus megjegyezte: a lépések az 1978-as alkotmányon alapulnak majd. Sajtóértesülések szerint mindez nem az autonómia felfüggesztését jelenti – ideiglenes állami beavatkozásról van szó a törvényes rend helyreállítása érdekében.

Bankrohamot hirdettek a függetlenségpárti katalánok Barcelonában. Az akciót a Katalán Nemzetgyűlés nevű szervezet hirdette meg. Felhívásukban arra kérik az embereket, vegyék ki a pénzüket az öt legnagyobb bankból. Két spanyol pénzintézet is úgy döntött a függetlenségi népszavazás után, hogy Katalóniából Spanyolországba helyezi át székhelyét – döntésüket 700 cég követte.

A függetlenségpárti szervezet két vezetőjét hétfőn este vették őrizetbe lázadás vádjával. A bankrohammal ez ellen is tiltakoznak a a katalánok. „Követjük a függetlenségpárti szervezetek békés akcióit, és tiltakozunk a politikai foglyok miatt. Ők ezeknek a szervezeteknek a vezetői, és amiatt is tüntetünk, hogy a spanyol kormány meghallgasson bennünket és tárgyaljanak velünk” – mondta egy katalán tüntető.

Hírdetés

Bár a referendumon elsöprő többséggel Katalónia függetlenségét szavazták meg, ennek kihirdetése végül felemásra sikerült. A katalán elnök ugyan aláírta az erről szóló dekrétumot, de nem hirdette ki. Most az elszakadás kikiáltásával fenyegette meg a madridi kormányt, de a kabinet nem tárgyal, hanem minden jel szerint közvetlen irányítás alá veszi Katalóniát. A részleteket szombaton, a rendkívüli kormányülés után jelenti be a miniszterelnök.

„Megállapodtunk a Szocialista Párttal, ezért azok az intézkedések, amelyeket szombaton mutatok be, amelyről a Néppárt, a Szocialista Párt, a Polgárság Pártja és a kormány egyezett meg. Ezeknek az intézkedéseknek az a célja, hogy visszatérjünk a jogállamisághoz, mert nem létezhet olyan országrész, ahol nincs jogrend. Ugyanakkor vissza kell térni az alkotmányos keretekhez is” – mondta Mariano Rajoy.

Madrid szerint Katalóniában alkotmányellenes módon rendezték meg a referendumot az elszakadásról, emiatt van szükség az intézkedésekre. Sajtóértesülések szerint mindez nem az autonómia felfüggesztését jelenti, hanem csak az 1978-as alkotmány 155-ös cikkelyének megfelelő intézkedéseket meghozatalát. Ez a paragrafus ad lehetőséget a kormánynak a beavatkozásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »