Stabilan és magasan a jobbik legnagyobb ellenzéki párt

A 2014-es parlamenti választással majdnem azonos eredmény születne egy most vasárnapi voksoláson, a Jobbik azonban némileg javítana – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatásából. Vona Gábor néppártja huszonnégy százalékon áll. Kétszer népszerűbb az MSZP-nél.

A közvélemény-kutatás alapján egy most vasárnapi választáson a listás eredményt nézve ugyan a Fidesz-KDNP lenne az első 41 százalékos eredménnyel. De, a legnagyobb ellenzéki párt,

a kormánypártok érdemi kihívója azonban továbbra is magasan és stabilan a Jobbik.

Vona Gábor modern néppártja most huszonnégy százalékon áll, tehát kétszer olyan népszerű, mint a 2010-ben megbukott szocialista párt, amely képtelen talpra állni. A másik XXI. századi párt az LMP az Országgyűlés stabil tagja maradna. A múlt századi pártok közül az MSZP 12, a DK 9 százalékkal szintén átlépné a parlamenti küszöböt, az Együtt 4%-al és a PM 2%-al nem annyira, legalábbis önállóan biztosan nem.

Érdekesség, hogy a Fidesz házi közvélemény-kutató cége a diagramok vizuális megjelenítésével azt sugallja, hogy a baloldal egy hajszállal nagyobb, mint jobboldali ellenzék. Ez azért lehet fontos, mert a centrális erőtérnek éppen az érdeke, hogy ne legyen egyértelmű váltópárt, ne legyen erő, ami mellett a portestszavazók felsorakoznak, márpedig a Jobbik elindult ebbe az irányba. Összehasonlításul: 2014 áprilisában a belföldi listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44 százalékot szerzett, a baloldali pártok együttesen 26-ot, a Jobbik 21-et, az LMP 5-öt.

Tehát azóta három százalék morzsolódott le a kormánypártokról, a Jobbik éppen ennyit szívott fel.

Török Gábor politikai arra is felhívta a figyelmet, hogy valamiért a Nézőpont most úgy döntött, hogy nem közöl teljes népességre vonatkozó adatokat. Decemberben 34, januárban 32, februárban 31 százalékon állt náluk a Fidesz, de sajnos nem derül ki a csökkenő tendencia folytatása.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »