Szakálla miatt bocsátottak el egy egyiptomi orvost Franciaországban

Az igazságszolgáltatás jogszerűnek találta annak a Párizs környéki kórháznak a döntését, amely elbocsátott egy egyiptomi rezidens orvost, mert nem volt hajlandó megnyírni a szakállát – jelentette az AFP francia hírügynökség szombaton.

Az egészségügyi intézmény vezetése „vallási hovatartozás kirívó megnyilvánulásaként” értékelte a túl hosszúnak ítélt szakállat.

December 19-én kelt ítéletében a versailles-i fellebbviteli bíróság úgy találta, hogy bár a hosszú szakáll önmagában nem a vallási hovatartozás jelképe, a körülmények a kórházat igazolják.

A jelenleg harmincöt éves egyiptomi férfi 2013-ban egyéves szakorvosi gyakorlaton vett részt a Párizstól északra található Saint-Denis kórházában. A rezidens akkoriban tekintélyes méretű szakállat viselt, amelytől többször felszólítás ellenére sem volt hajlandó megválni. A férfi arra kérte a kórház vezetését, hogy tartsák tiszteletben magánéletét, ugyanakkor nem tagadta, hogy megjelenésével egyúttal vallási elkötelezettségét is demonstrálja.

A bíróság ítéletében azzal érvelt, hogy a rezidens magatartásával nem tett eleget a közszolgálatban elvárt vallási semlegességnek.

„Csak azért, mert nem mondta ki, hogy mindennek semmi köze a valláshoz, rögtön vallásos megnyilvánulásnak számít” – fejezte ki egyet nem értését a férfi ügyvédje, Nawel Gafsia. A jogász leszögezte: élnek az utolsó jogorvoslati lehetőségükkel, és legfelső közigazgatási bírói szerv, az Államtanács elé viszik a szakállpert.

„Jelenleg ott tartunk, hogy azt méricskéljük, hogy hány centiméter szőr lehet emberek állán anélkül, hogy sértené az állam és az egyház szétválasztását” – magyarázta az ügyvéd.

Franciaország nem tűr ellentmondást, ha a szekularizáció elvéről van szó, amelyet az egyház és az állam szétválasztásáról szóló, 1905-ös törvény rögzít. A vallásos jelképek – köztük a muszlim fejkendő – az oktatási intézményekből is ki vannak tiltva.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »