Szakértő: vannak hiányosságok a bevándorlás amerikai szabályozásában

Szakértő: vannak hiányosságok a bevándorlás amerikai szabályozásában

BUDAPEST. Kaló Máté Amerika-szakértõ szerint komoly hiányosságok vannak a bevándorlás szabályozásában az Egyesült Államokban, sokan érkeznek papírok, tartózkodási engedély nélkül.

Kaló Mátét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön úgy nyilatkozott: a republikánus kormányzat közel áll a megállapodáshoz a demokratákkal a DACA programról, amely eddig a gyermekkorukban illegális bevándorlókként szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett fiatalokat védte a kitoloncolástól.

Az elemzõ azt mondta: ha egy kisgyermek szüleivel érkezik az országba, és a szülõknek nincs állampolgárságuk, akkor bár a gyermeknek sincsenek papírjai, nehéz elképzelni, hogy egy olyan országba utasítsák ki, ahol "lényegében nem is élt". Ezt a helyzetet kell jogilag rendezni.

Megemlítette azt is, hogy a republikánus Trump a demokrata törvényhozók két vezetõjével tárgyalt a programról; szerinte kérdés, ezt mennyire bocsátják meg neki a republikánus szavazók, valamint, hogy a demokrata vezetõk meddig mehetnek el, hogy az egyeztetés ne tûnjön árulásnak választóik szemében.

Kaló Mátét kérdezték arról is, hogy Donald Trump aláírta azt a fehér fajgyûlölõket elítélõ határozatot, amelyet a kongresszus a héten egyhangúlag fogadott el. Felidézte: noha Charlottesville-ben egy fiatal szélsõjobboldali tüntetõ hajtott az ellentüntetõk közé, az elnök elsõ nyilatkozatában mindkét oldalt felelõssé tetté az erõszakért.

A szakértõ úgy fogalmazott: "kicsit kínos", hogy Trump nem mond ki valamit, és helyette ezt a kongresszusnak kell megtennie.

Augusztus közepén véres összecsapásokká fajult az amerikai polgárháború déli fõparancsnokának, Robert Lee tábornoknak emléket állító szobor eltávolítása miatti tüntetés és ellentüntetés a virginiai Charlottesville-ben. Egy fiatal nõ meghalt, amikor a tüntetésre Ohióból érkezõ egyik neonáci szándékosan az ellentüntetõk közé hajtott autójával.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »