Szakszervezetek: előnyben részesültek a magánkórházak az uniós támogatások során

Szakszervezetek: előnyben részesültek a magánkórházak az uniós támogatások során

POZSONY. Az egészségügyi tárca kritériumai alapján éppen azok a kórházak nem részesülhetnek az épületeik felújításához szükséges pénzekben, amelyeknek arra a leginkább szükségük lenne – hívta fel a figyelmet az áldatlan helyzetre Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke.

„A miniszter út büszkén mutogatta a sajtónak azon 44 szlovákiai kórház jegyzékét, amelyek kérhetnek a több tízmillió euróból. Sajtótájékoztatóján azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a 44 kórházból uniós támogatást a minisztérium kritériumai alapján csak  négy állami kórház meríthet” – mutatott rá Peter Visolajský.

Az egészségügyi tárca idén májusban írta ki az akkut egészségügyi ellátást nyújtó intézmények infrastruktúrájának vissza nem térítendõ támogatására vonatkozó felhívást. Összesen 153 millió euróról van szó. Az elsõ körben 70 millió eurót osztanak szét, egy-egy projektre legfeljebb 15 millió eurót lehet kérni. A második kört jövõre írja majd ki a szaktárca.

A támogatást épületek felújítására, a intézményes egészségügyi ellátás, illetve az infrastruktúra, az egészségügyi mûszaki berendezések és anyagi-mûszaki felszerelések minõségének javítására lehet költeni. A támogatást a tárca, a megyék, a községek és más központi államigazgatási szervek fennhatósága alá tartozó kórházak, valamint a magánszféra szubjektumai kérvényezhetik.

Nem Brüsszel szabta meg az értelmetlen feltételt

Visolajský hangsúlyozta, a négy sikeres kórházon kívül az állami intézmények, fõként egyetemi kórházak azért nem kaphatnak támogatást, mert „nehéz helyzetben vannak“, azaz tartozásokat halmoztak fel. Hangsúlyozta: ezt a feltételt azonban nem Brüsszel szabta meg, hanem a szlovák egészségügyi tárca. Ez ügyben az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) június 13-án találkozót kezdeményezett Tomáš Drucker egészségügyi miniszterrel, de egyórás beszélgetés után sem sikerült elérni, hogy megváltoztassa a véleményét.

Visolajský szerint ez egy értelmetlen feltétel, hiszen fõként az egyetemi kórházak de facto nem mehetnek csõdbe, ugyanis adósságaikat átvállalja az állam. „Jelenleg már tudjuk, hogy az állami kórházak adósságrendezése megvalósul. Ennek fényében értelmetlennek tûnik az uniós forrásokat szétosztani nyereségesen mûködõ magánintézmények között, majd ezt követõen az állami költségvetésbõl rendezni a többi kórház tartozását" – állapított a meg az Orvosi Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Furcsa helyzet alakul ki

A LOZ arra is rámutat, az uniós támogatások szétosztása során az a furcsa helyzet alakul ki, hogy az állami kórházak, amelyek az anyagi és orvosi szempontból legnehezebb páciensek ellátására kényszerülnek, adósságot halmoznak fel, de támogatást nem igényelhetnek. Eközben az egyébként sok millió eurós nyereséggel mûködõ magánintézmények, amelyek bevételébõl bõven telne a felújításokra, kaphatnak uniós támogatást. „Az uniós pénzekkel még inkább növeljük a nyereségüket. Ez a szociáldemokrácia politikája” – tette fel a kérdést Visolajský.

Csehországban e téren sokkal kedvezõbb a helyzet. A LOZ ezért is Robert Fico kormányfõt arra kéri, hogy vonja vissza ezt a felhívást, vagy azt halassza el mindaddig, amíg a vonatkozó anyagiakat további állami kórházak is igényelhetik. Egyúttal arra is felszólított, hogy ezek a kórházak mielõbb álljanak készen a több tízmillió eurónyi támogatás merítésére.

Az egészségügyi tárca szerint senkit nem akarnak kirekeszteni

Az egészségügyi tárca azt állítja, már május végén világosan közölte, a kórházak esetében tartozásaik az Európai Bizottság szabályai szerint limitáló tényezõnek számítanak majd. Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivõ elmondta, azért osztották lét részre a felhívást, hogy minden intézmény hozzájuthasson a támogatáshoz. A 2. felhívást csak azután teszik közzé, hogy rendezték az érintett kórházak adósságait, így a további 80 millió euróból más állami kórházak is kaphatnak majd. Egyetlen igénylõt sem akarnak kirekeszteni a lehetõségbõl – hangsúlyozta a szóvivõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »