Szamárköhögéssel kezelnek két csecsemőt Budapesten

Két Budapesten született csecsemőnél is szamárköhögést diagnosztizáltak – tudta meg az Index.

A portál szerint a két gyermek egy fővárosi magánklinikán született, egyikük október 9-én, a másikuk december 4-én. Mindketten egészségesen hagyták el a magánintézményt, de a néhány hét múlva szamárköhögés tüneteivel kerültek kórházba.

A magánklinika közölte: hozzájuk is nemrég jutott csak el az az információ, hogy mindkét gyermek náluk született. Az eddigi információk alapján az egyik gyermek feltehetően saját édesanyjától kapta el a betegséget okozó baktériumot. Azt mondták, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal semmilyen különleges intézkedést nem írt elő számukra a megbetegedések miatt, mert nem a kórház mulasztása miatt következtek be.

A szamárköhögés lappangási ideje hét-tíz nap. A tünetek az első szakaszban nem súlyosak: körülbelül két hétig éjszakai köhögés, orrfolyás, hőemelkedés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik. A betegség második szakaszát azonban már fullasztó köhögési rohamok és hányás jellemzi. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, akiknél a megerőltető köhögési rohamok miatt köldök- és lágyéksérv vagy a szervezet kifáradása miatt légzéskimaradás jelentkezhet.

A beteg az első szakaszban és a köhögés első két hetében a legfertőzőbb, ami körülbelül huszonegy napig tart. Van védőoltás, amelyet a jogszabály szerint kettő, három és négy hónapos korban, majd másfél és hatéves korban, végül hatodik osztályban adnak, az oltás azonban nem nyújt teljes védettséget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »