Szaúd-Arábia: következményei lesznek az amerikai döntésnek

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma elítélte azt, hogy az amerikai törvényhozás az elnök akarata ellenére megerősítette: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhetik az arab királyságot, amely egyesek szerint felelős a merényletekért.

A helyi idő szerint csütörtökön késő este kiadott külügyi közlemény szerint „mély aggodalomra ad okot” a fejlemény, és „a szuverenitás meggyengítése minden országra nézve negatív következményekkel fog járni, beleértve az Egyesült Államokat is”.

A minisztérium „reményét fejezte ki”, hogy az amerikai kongresszus kiigazítja ezt a törvényhozási aktust annak érdekében, hogy „elkerüljék a belőle fakadó, komoly nem kívánatos következményeket”. Ezekről a következményekről a nyilatkozat nem szól, de a szaúdi-amerikai kapcsolatok előmozdítására létrehozott hivatalos bizottság elnöke szerint „a stratégiai következmények katasztrofálisak lesznek”. „Szaúd-Arábiát hátba döfték” – fogalmazott.

Hírdetés

Barack Obama elnök vétóval próbálta megakadályozni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a támadásokért szerintük felelős Szaúd-Arábiát, ám a kongresszus mindkét háza leszavazta elnöki vétóját. Így életbe lép a korábban már elfogadott törvény. A hozzátartozók arra hivatkozva akarnak kártérítési pert indítani a szaúdi királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt.

A hírügynökségek által megkérdezett szakértők szerint elsősorban a terrorizmus elleni közös fellépés, valamint a gazdasági kapcsolatok romolhatnak meg a törvény miatt. Szaúd-Arábia alacsonyabb szintre süllyesztheti a diplomáciai kapcsolatait, dollármilliárdokat vonhat ki az Egyesült Államok gazdaságából, és ráveheti öböl menti szövetségeseit, hogy korlátozzák területükön az amerikai katonai támaszpontok használatát.

Az Egyesült Arab Emírségek a szaúdi példát követve sietett elítélni az amerikai kongresszus döntését, amelyet „veszélyes precedensnek” minősített egy állam szuverenitása szempontjából.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »