Százak tartanák nyitva az európai határokat

Több száz olasz, osztrák és német emberi jogi aktivista tiltakozott vasárnap az európai határok lezárása, vagyis az „európai erőd” ellen és a menekültek befogadása mellett az olasz-osztrák határon, ahol egy ötven fős aktivista csoport tagjai rátámadtak az osztrák rendőrökre – számolt be az ORF osztrák közszolgálati televízió internetes oldalán.

Gerhard Niederwieser, a rendőrség egyik tagja az ORF-nek úgy nyilatkozott, a tiltakozók kövekkel és üvegekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait, valamint akadályozni próbálták a vasúti közlekedést. Az összetűzésekben két tisztviselő megsebesült. Egy tiltakozót őrizetbe vettek a hatóságok.

Félezer széplélek

Az osztrák rendőrség egyik szóvivője azt mondta, a rendőrök paprikasprayt vetettek be az erőszakos aktivisták ellen.

Günther Platter, a tiroli tartományfőnök elítélte a rendőrök elleni erőszakot.

Az „Agire nella crisi” (Cselekedni a válságban) nevű olasz mozgalom által szervezett tiltakozáson az aktivisták szerint ezren, a rendőrség adatai szerint mintegy ötszázan gyűltek össze a Brenner-hágónál lévő határátkelő vasútállomásán a kora délutáni órákban.

A határállomásra nemrég katonai alakulatot vezényeltek az osztrák hatóságok, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók Ausztriába áramlását.

Ismét ellenőriznek

Kay-Michael Dankl, az osztrák Fiatal Zöldek szóvivője vasárnap azt mondta, a nyitott határok mellett szálltak síkra a Brenner-hágónál. Úgy vélte, a határellenőrzések és a határok lezárása csak ahhoz vezetett, hogy több ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren és az embereknek perspektíva nélkül nyomorúságos táborokban kell tengődniük.

Az Ausztria határát jelző táblára a „Welcome” (Üdvözöljük) feliratot festették az aktivisták, akik „Egy migráns sem illegális”, „A háborúkat állítsátok meg, ne az embereket” és „Nyissátok meg a határokat” feliratokat tartottak a magasba.

Az Égei- és a Földközi-tengeren keresztül Nyugat-Európába tartó menekültek áradatára több európai uniós ország is a határellenőrzés ismételt bevezetésével válaszolt mindaddig nyitott határain.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »