Százdon találkoztak a felvidéki magyar evangélikusok

Százdon találkoztak a felvidéki magyar evangélikusok

SZÁZD. Az Ipoly menti Százdon találkoztak a felvidéki magyar evangélikus hívek az országos magyar evangélikus missziós nap alkalmából. 10 évvel ezelõtt itt szervezték meg az elsõ missziós napot azzal a céllal, hogy a Felvidéken élõ néhány ezres magyar evangélikus közösség tagjai találkozzanak és erõt merítsenek a közös imából.

"Ez kiváló lehetõség arra nekünk, magyar ajkú evangélikusoknak itt a Felvidéken, hogy együtt lehetünk, megfogyva bár, de törve nem" – mondta Hegedûs Csilla, százdi felügyelõ-helyettes. "Örülünk, hogy még mindig itt vagyunk és kitartunk amellett, hogy magyar nyelvû istentiszteletek is legyen még" – tette hozzá.

A mintegy 70 fõs százdi gyülekezetben jelenleg szlovák lelkésznõ szolgál. A magyar lelkészek hiánya Felvidék-szerte nehezíti az itt élõ magyar evangélikusok hitéletét. Néhány éve magyarországi missziós lelkészek látják el a szolgálatot egyes felvidéki településeken. Dechertné Ferenczy Erzsébet a gömöri térségben hirdeti az igét magyarul.

"Én nagyon hálás vagyok Istennek azért, hogy vannak még magyar evangélikus hívek itt a Felvidéken minden nehézség ellenére és szoktunk panaszkodni, hogy kevesen vagyunk, én úgy érzem, azért adjunk hálát, akik vagyunk, és hiszem azt, hogy egy-egy ilyen alkalom megerõsiti azokat, akik összejönnek és bízom abban, hogy õk a maguk helyén képviselni fogják ezt és tanúskodni fognak az egyház uráról, Jézusról is, meg a magyarságunkhoz való tartozásunkról is" – nyilatkozta Dechertné Ferenczy Erzsébet, evangélikus lelkész.

Az országos missziós napon a csallóközi, gömöri, mátyusföldi és Ipoly menti hívek találkoztak.

"Ugyan szórványban élünk az egész ország területén, de ilyenkor egységet alkotva kifejezzük azt is, hogy összetartunk, igyekszünk egymást megismerni, hiszen minden egyes alkalom más-más településen van, és fel tudjuk ilyenkor hívni a gondjaira, megoldásra váró problémáira is a figyelmet, és célunk az, hogy közösen gondolkodjunk a gyülekezeteink további sorsáról és megpróbáljuk az Úr áldásával tovább szervezni azokat" – fejtette ki az esemény szervezõje Nagy Olivér, evangélikus lelkész.

Fabiny Tamás, az Északi evangélikus egyházkerület püspöke igehirdetésében üzenetet fogalmazott meg a szlovák evangélikus zsinat felé, hogy fogadják testvérként a magyarországi lelkészeket, akik a reformáció jegyében anyanyelven hirdetik az igét a felvidéki evangélikus híveknek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »