„Szegedi Csanád élete jól szimbolizálja a magyar zsidóságot”

„Szegedi Csanád élete jól szimbolizálja a magyar zsidóságot”

Fontos, hogy Magyarországon is beszéljenek a Szegedi Csanád életéről készült filmről – mondta a Hír TV-nek Oberlander Báruch.

A Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija korábban maga segítette a volt jobbikos politikust zsidó identitásának feltárásában. A rabbi szerint a Jobbik hozzátartozik Szegedi Csanád múltjához, s a filmben felvetett jelenségekkel Magyarországon is foglalkozni kell.

A Maradj csendben!-nek, amely a Jobbik belső életét és politikáját mutatja be, fél éve volt premierje az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon egyelőre csak részleteket lehetett látni.

Hírdetés

„A film, ahogy Szegedi Csanádnak az élete, szerintem nagyon jól szimbolizálja a magyar zsidóságot. A háború után nagyon sok zsidó úgy döntött, érthető okok miatt, hogy el akarja felejteni a zsidóságot, és nem mondja el a gyerekeknek vagy az unokáknak, hogy zsidók.

Aztán valami történik, és előjön, és a zsidóság, ahogy beszéltem róla, túléli. Nem mindenkinek van ilyen szélsőséges története, mint  Csanádnak, de mindenkinek újra fel kell fedeznie a zsidóságát” – fogalmazott a rabbi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »