Szegény Mutti szomorú

Szegény Mutti szomorú

Rendkívüli helyzetbe és próbatétel elé került Németország a koalíciós egyeztetések kudarcával, de nem süllyedt válságba – közölte Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke kedden.

Nem szabad "történelmi összevetésekkel túlzottan felnagyítani a feladatot", amely "ugyan nagy, de megoldható" – mondta Wolfgang Schäuble a szeptemberben megválasztott Bundestag második ülésnapját megnyitó beszédében.

Az ülésen részt vett Angela Merkel kancellár, aki némelyik róla készült fotón nem meglepő módon kifejezetten gondterheltnek tűnt.

Hírdetés

Vasárnap késő este kudarcba fulladtak Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközépnek mondott pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.

Wolfgang Schäuble ma azt mondta, a szeptember 24-i választások eredménye révén kezdettől fogva világos volt, hogy nehéz munka lesz a kormányalakítás. A folyamatnak az is része lehet, hogy valamely párt alapos mérlegelés után úgy dönt, mégsem lép szövetségre másokkal. Ezt azonban "meggyőzően indokolnia kell, különben az a benyomás keletkezik, hogy ki akar bújni a felelősség alól" – tette hozzá a Bundestag elnöke.

Egyben türelmet és méltányosságot kért a választóktól, mint mondta, a nyilvánosságnak megértéssel kell viszonyulnia aziránt, hogy a kormányalakítás igen összetett feladat, "számos érdeket, véleményt és érzékenységet kell összeegyeztetni a valóság korlátaival és végességével".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »