Szent István-ereklyét kapott két felvidéki templom

Szent István-ereklyét kapott két felvidéki templom

KASSA. Szent István király ereklyéit ajándékozta Erdõ Péter bíboros a kassai fõegyházmegye két templomának. Az ereklyéket Bernard Bober kassai érsek kérte Báska (Baška) és Laborcmezõ (Zbudské Dlhé) Szent István-templomai számára – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

Az ereklyéket Martin Uhál’, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem docense vette át Esztergomban és hozta el Báskára, ahol augusztus 20-án, a búcsúi szentmise keretében tartották meg az átvételi ünnepséget. Külön emelte az ünnep jelentõségét, hogy a felvidéki település elsõ írásos említése idén 770 éve keletkezett.

A hálaadó szentmisét Bernard Bober kassai érsek-metropolita mutatta be, melynek kezdetén nagy tisztelettel helyezte ki Szent István ereklyéit – számolt be a romkat.sk portál.

A szentek összekötnek, mert olyan elévülhetetlen értékeket alkottak, amelyeknek máig ható üzenetük van – fogalmazott homíliájában az érsek. – Szent István király mint államférfi, családfõ, hitvestárs és Mária-tisztelõ minden idõk keresztényeinek példát mutat.

A másik ereklye Laborcmezõre került. A település hívei idén ünneplik Szent István-templomuk felszentelésének 180. évfordulóját: a jubileum alkalmából Bernard Bober érsek, a település szülötte vitte haza és helyezte el szülõfaluja templomában az ereklyét.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »