Szerencsejáték: milliárdos tétel a fel nem vett nyeremény

Tavaly 1,163 milliárd forint volt az át nem vett nyeremények összege, tavalyelőtt 1,906, 2014-ben 1,47, 2013-ban pedig 1,28 milliárd – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. A játékszervező szerint a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, de az át nem vett nagy nyeremény meglehetősen ritka, bár előfordult már ilyen is. Az ötös lottó esetében néhány éve például 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes, a hatos lottón pedig 2000-ben 214 millió forintos főnyereményét nem vette fel a játékos.

Az állami lottócégnél külön szabályozás vonatkozik ezekre az esetekre: ha nem jelentkeznek a nyereményért, akkor az át nem vett nyeremények alapjából el kell különíteni egy alapot, melynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. Ez fedezheti a különsorsolások nyereményeit, legyen az tárgy-, pénznyeremény vagy a számhúzók nyereménye, illetve kiegészíthetik vele az egyes játékok nyereményalapját.

Forrás: MTI Fotó | Fotós: Máthé Zoltán

Kiemelkedő népszerűsége miatt a Szerencsejáték Zrt. életében továbbra is meghatározó bevételi forrás az ötös és a hatos lottó, valamint a többi számsorsjáték. Tavaly például 138 milliárd forintos forgalom származott ebből a kategóriából, ami majdnem 36 százaléka az esztendő teljes, 385 milliárdos árbevételének. A számsorsjátékok mellett az elmúlt évben fogadásokból 170 milliárd, sorsjegyek értékesítéséből pedig 77 milliárd forint folyt be. Az ötös lottón idén eddig egyetlen telitalálatos szelvény volt, a hatos lottón három, a skandináv lottón és jokeren 11, és februárban az Eurojackpoton is megszületett az első magyar telitalálat.

A Szerencsejáték Zrt. szerint a magyar piac sajátossága, hogy a kereslet dinamikusan növekszik a bukmékeri fogadások, a gyorsabb ritmusú játékok és a sorsjegyek iránt, miközben a totalizatőri fogadások – amelyben a téteket összeadják, és a játékrendben előre engedélyezett arányban és rendszerben szétosztják – veszítenek népszerűségükből. A hagyományos lottók iránti kereslet akkor ugrik meg jelentősen, ha nő a megnyerhető összeg. Ez az ötös lottó esetében a legszembetűnőbb. Hetente átlagosan 3,5 millió szelvény fut be, a legutóbbi telitalálat (2017. március) elérésekor több mint 4,8 millió alapjátékot regisztráltak.

Az ötösön legfeljebb egy évig tarthat a halmozódás, és ha ekkor sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt felosztják a többi nyertes között. A Szerencsejáték Zrt. a nyereményalap 47 százalékát fordítja nyereményekre (egészen pontosan a személyi jövedelemadót is tartalmazó bruttó nyereményekre).

Bankot robbantottak a hatossal

Tizenkét heti halmozódás után minden idők ötödik legnagyobb hatoslottó-nyereményével, 1,043 milliárd forinttal gazdagodott egy játékos a múlt hét végén. A rekordot továbbra is a 2008-as 2,958 milliárd forintos összeg tartja, amelyet 28 hét után vitt el valaki. Idén a mostanit megelőzően kétszer volt telitalálatos szelvény a hatos lottón, előbb 77, majd 237 millió forintnak örülhettek Fortuna kegyeltjei. De a tavalyi is a nyertesek éve volt: a hatos lottón 16 telitalálat született 44 millió és 845 millió forint közötti főnyereményekkel. A mostani nyertesnek a sorsolás napjától számított 90 napon belül, azaz 2017. november 18-ig kell jelentkeznie a nyereményéért.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »