Szijjártó hazarendeli hazánk hollandiai nagykövetét

Szijjártó hazarendeli hazánk hollandiai nagykövetét

A holland nagykövet kijelentése miatt hazánk konzultációra, meghatározatlan időre hazarendeli hollandiai nagykövetét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, rendkívüli tájékoztatóján.

Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, azokat messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett, amelyhez hasonló eset ritkán fordul elő. A dolog súlya miatt diplomáciai lépéseket kellett tenni – jelentette be Szijjártó Péter pénteken, rendkívüli tájékoztatóján.

Határozatlan időre, konzultációra hazarendeltem Magyarország hollandiai nagykövetét. Előre meghatározatlan időre ezzel a nagyköveti kapcsolat szünetel a két ország között – részletezte a külügyér.

Hozzátette: arra utasítja a rendkívüli ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

“Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal” – szögezte le.

Egy akkreditált nagykövet visszahívása a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés.

Egy akkreditált nagykövet visszahívása a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés.

„Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy”

Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának adott interjúban azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Szijjártó Péter csütörtökön felháborítónak nevezte és a lehető leghatározottabban visszautasította a távozó nagykövet nyilatkozatát Budapesten, újságírók előtt. Hangsúlyozta: különösen határozottan utasítja vissza azt, amikor a nagykövet a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében.

„Ez egy olyan vád, amelyet még a legdurvább vitákat hozó 2015-ös évben sem engedett meg magának szinte senki” – fogalmazott.

Szijjártó Péter jelezte azt is, amíg a holland nagykövet nem megy haza, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten.

Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben! – fogalmazott a miniszter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »