Szijjártó: Magyarországra ne gyakoroljanak nyomást a menekültkérdésben

Szijjártó: Magyarországra ne gyakoroljanak nyomást a menekültkérdésben

Magyarország elutasítja a kvótarendszert és az ezzel gyakorolt nyomást, mivel nem szabályozni, hanem megállítani akarja a migránsáradatot – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Corriere della Sera és az Il Sole 24Ore címû olasz napilapokban pénteken közölt interjúban.

Szijjártó Péter a visegrádi államok határozott álláspontját hangsúlyozta, miszerint elutasítják az EU kvótarendszerét, és nem fogadják el az emiatti nyomásgyakorlást.   

"Senki sem veheti el a jogunkat attól, hogy mi döntsük el, kit engedünk be nemzeti területünkre" – mondta Szijjártó Péter.   

Újságírói felvetésre, hogy a kvótarendszer a migráció legalizálását és szabályozását kívánja szolgálni, Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország nem szabályozni, hanem megállítani akarja a migrációs áradatot. Megjegyezte, a kvótarendszer migrációra ösztönzi a rosszul informált tömegeket. "Véleményünk szerint a bevándorlásnak nincsen jó hatása, legalábbis a mi társadalmunkra, amelyet így is próbára tesz a roma közösség munkanélkülisége" – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, ha Olaszország számára elsõrendû a migráció kezelése, tegye, de "bennünket hagyjanak ki (…) Magyarország nemet mond az illegális bevándorlásra".   

A Milánóban rendezett elsõ olasz-magyar gazdasági fórumon adott interjúban Szijjártó Péter kifejtette, téves egyenlõségjelet húzni migránsok és terroristák között, tény viszont, hogy 2015 óta Európában precedens nélküli merényletsorozat következett be, amelyet a migránsáradat eredményezett, hiszen lehetetlenné tette az érkezõk tüzetes ellenõrzését.   

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország együttmûködik az Európai Unióval, ám föderációs megközelítés helyett szuverenista hozzáállást részesít elõnyben, amellyel önálló társadalmi, családi, népesedési politikát tud folytatni. Hozzátette, Magyarország nem fogja elfogadni a közös adópolitikát, és soha nem fog keresztény múltja miatt szégyenkezni.   

Oroszországgal kapcsolatban nagyobb pragmatizmust javasolt az uniónak, hangsúlyozva, hogy a szankciók miatt az elmúlt három évben 7 milliárd dollár lehetséges befektetés veszett el. A miniszter kifejtette, hogy a felsõoktatási intézményeket szabályozó törvényt a kormány nem kifejezetten a CEU ellen hozta. Kijelentette, hogy Soros György Európáról és a migrációról a magyar kormánnyal ellentétes gondolatokat terjeszt. A Soros-plakátokkal kapcsolatban azt mondta, ha valaki ennyire aktív szerepet vállal a közéletben mint Soros György, el kell fogadnia, hogy neve a politikai viták kereszttüzébe kerül.   

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányerõk miként kívánnak gátat szabni az erõsödõ szélsõjobbnak, Szijjártó Péter azt válaszolta: "Egyetlen út létezik: a jobbközép megerõsítése."


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »