Szijjártó: Megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

Szijjártó: Megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

A holland nagykövet kijelentése miatt hazánk konzultációra, meghatározatlan időre hazarendeli Hollandiába akkreditált nagykövetét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, rendkívüli tájékoztatóján.

Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, azokat messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett, amelyhez hasonló eset ritkán fordul elő. A dolog súlya miatt diplomáciai lépéseket kellett tenni – jelentette be Szijjártó Péter pénteken, rendkívüli tájékoztatóján.

Határozatlan időre, konzultációra hazarendeltem Magyarország hollandiai nagykövetét. Előre meghatározatlan időre ezzel a nagyköveti kapcsolat szünetel a két ország között – részletezte a külügyér. Hozzátette: a magyar ügyvivő hétfőn a holland külügyminisztériumban a leghatározottabban visszautasítja Hollandia nagykövetének kijelentéseit és magyarázatot kér arra, mi áll a kijelentések hátterében.

„Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy”

Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának adott interjúban azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Szijjártó Péter csütörtökön felháborítónak nevezte és a lehető leghatározottabban visszautasította a távozó nagykövet nyilatkozatát Budapesten, újságírók előtt. Hangsúlyozta: különösen határozottan utasítja vissza azt, amikor a nagykövet a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében.

„Ez egy olyan vád, amelyet még a legdurvább vitákat hozó 2015-ös évben sem engedett meg magának szinte senki” – fogalmazott.

Szijjártó Péter jelezte azt is, amíg a holland nagykövet nem megy haza, a külügyminisztériumban már nem szívesen látott vendég, egészen biztosan nem fogják fogadni semmilyen szinten.

Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben! – fogalmazott a miniszter.

MTI / hirado.hu

The post Szijjártó: Megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »