Szijjártó Péter hazarendelte Magyarország hollandiai nagykövetét

A holland nagykövet kijelentése miatt Magyarország meghatározatlan időre hazarendeli Hollandiába akkreditált nagykövetét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 

Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, azokat messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában sértő nyilatkozatot tett, amelyhez hasonló eset ritkán fordul elő. A dolog súlya miatt diplomáciai lépéseket kellett tenni – jelentette be Szijjártó Péter pénteken, rendkívüli tájékoztatóján.

 

„Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy”

 

Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 Órának adott interjúban azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

 

Szijjártó Péter csütörtökön felháborítónak nevezte és a lehető leghatározottabban visszautasította a távozó nagykövet nyilatkozatát Budapesten, újságírók előtt. Hangsúlyozta: különösen határozottan utasítja vissza azt, amikor a nagykövet a terroristák és a magyar kormány közé egyenlőségjelet akar tenni a motivációban vagy a módszer tekintetében.

 

 

“Örülünk annak, hogy a holland nagykövet hazamegy, remélhetőleg ezt minél előbb megteszi. Ilyet ne engedjen meg magának senki Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben!” – fogalmazott a miniszter.

 

Forrás: hirado.hu

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »