Szlovákia 25 évvel a szétválás után sem érte be Csehországot

Szlovákia 25 évvel a szétválás után sem érte be Csehországot

POZSONY, PRÁGA. Az árak és a munkanélküliség is magasabbak, a bérek viszont alacsonyabbak Szlovákiában mint a Cseh Köztársaságban a két ország 25 évvel ezelõtti szétválása után – írja a cseh Reflex hetilap legfrissebb száma.

Hana Lipovská közgazdász kutató, a cikk szerzõje a jelenséget elsõsorban az euró szlovákiai bevezetésére vezeti vissza.  

Nyolc évvel az euró bevezetése után a fogyasztói árak Szlovákiában Hana Lipovská szerint tíz százalékkal magasabbak, mint a Cseh Köztársaságban vagy Magyarországon, a lengyel árakat pedig egyharmaddal haladják meg.   

A munkabérek hosszú idõn keresztül emelkedtek ugyan Szlovákiában és kezdték megközelíteni a csehországi szintet – mutat rá a cseh közgazdász -, a folyamat azonban 2014-ben megtorpant és azóta már Csehországban emelkednek gyorsabb ütemben a bérek. A szlovák átlagkereset jelenleg 889 euró, míg a csehországi átszámítva 1074 euró. A szlovák lakosság vásárlóereje a magasabb árak és alacsonyabb bérek miatt elmarad a csehországitól.   

Hana Lipovská "cseh-szlovák paradoxonnak" nevezi azt a jelenséget, hogy miközben Szlovákiát az uniós integráció és az euró bevezetése mintapéldájaként kezelik Csehországban, addig valójában a szlovákok ezrei távoznak tanulni vagy dolgozni külföldre, például Csehországba.   

Miközben a munkanélküliségi ráta Csehországban 2,9 százalék, Szlovákiában 7,4 százalék. A 25 év alattiak körében pedig a munkanélküliségi ráta Szlovákiában 18 százalék, a duplája a csehországinak.   

A cikk megállapítja, hogy egyre több szlovák diák folytatja tanulmányait csehországi egyetemeken. A csehországi egyetemeknek jelenleg mintegy 20 ezer szlovák hallgatójuk van, többségük Brünnben tanul. A két ország történelmében az elsõ alkalommal az elmúlt tanévben fordult elõ, hogy a szlovák nemzetiségû hallgatók számban felülmúlták a cseheket a brünni Masaryk Egyetem informatikai tanszékén.

A Szlovák Statisztikai Hivatal kimutatása szerint jelenleg 300 ezer szlovák állampolgár él külföldön és 150 ezren ingáznak határon át dolgozni. Ausztriában 52 ezer, a Cseh Köztársaságban 39 ezer, Németországban pedig 25 ezer szlovák állampolgár dolgozik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »