Szokatlanul nyers vita Brüsszelben: a migrációs politika már az uniós felsővezetőket is megosztja

Szokatlanul nyers vita Brüsszelben: a migrációs politika már az uniós felsővezetőket is megosztja

Még az uniós vezetőket is megosztja a az európai migrációs politika. Legutóbb Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Dmitrisz Avramopulosz migrációügyi európai biztos zörrent össze. Avramopulosz szerint ugyanis Tusk migrációs terve „Európa-ellenes”.

Miközben a tagállamok is a végletekig megosztottak az újabb kvótarendszer kapcsán, Tusk egy olyan javaslattal állt elő, amely a nemzeti kormányoknál hagyná a bevándorláspolitikai alakítását, a kvótákat pedig „végleg le kéne venni a napirendről”. Szerinte ugyanis a rendszer annyira megosztó, hogy alkalmazásuk nem lehet hatékony. Tusk időzítése nem véletlen: pénteken ül össze az Európai Tanács.

A kormányok képviselői hétfőn tárgyalták Tusk javaslatát, amelyet Olaszország, Németország és Svédország ellenzett a leginkább (ők a fő célországok). Avramopulosz a találkozó után a következőképp nyilatkozott a sajtónak:

Hozzátette, hogy „Európa szolidaritás nélkül nem létezhet, Tusk javaslata pedig épp ezt ássa alá.

Tusk: A kvótarendszer hibás és megosztó

Mindenesetre úgy is tűnhet, hogy Donald Tusk célja az Unión belüli ellentétek feloldása.

fogalmazott Tusk, aki az uniós felsővezetők közül elsőként ismerte be, hogy a „kötelező betelítési kvótarendszer hibás” és „megosztó”.

Hírdetés

Az Európai Bizottság tisztségviselői ezzel ellenkezve úgy fogalmaztak, hogy a migrációs kvótarendszer 2015 és 2017 szeptembere között sikeres volt: több mint 32 ezer menekültet helyeztek el rajta keresztül Európa-szerte. Tusk erre válaszolva azonban elmondta, hogy ugyanezen időszak alatt 1,5 millió migráns érkezett Európába, egy 160 ezer fő elhelyezéséről szóló rendszer nem lehet hatékony, és „nem oldotta meg a bevándorlási válságot”.

Példátlan egyet nem értés

Cecilia Wikström, svéd EP-képviselő, akinek nevéhez az Európai Parlamentben korábban tárgyalt és elfogadott új kvótarendszer javaslata fűződik, elmondta, Tusk bejelntőse őt „sokkolta”, mindazonáltal meggyőződése, hogy az új migrációs politika „kellőt támogatást élvez a tagállamok részérő” a Visegrádi Négyek szavazati nélkül is.

mondta Wikström.

Hasonló karcsörtére és ennyire szokatlanul nyers vitára európai vezető politikusok között még nem volt példa.

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »