Sztori nélkül veszik a papírokat

Tegnap délután a BÉT nyerteseinek listáját a NordTelekom vezette 18,18 százalékos plusszal, 44,44 millió forintos forgalommal. Vajon mi történhetett? Ugyan mitől ugrott hirtelen a rendszerint alig észrevehető kisrészvény kurzusa 11 forintról 13 forintra? Ráadásul egy olyan társaság papírjáról van szó, amely a tavalyi évet 91,45 millió forintos veszteséggel zárta.

Legkézenfekvőbb magyarázat, hogy egyesek szerint olyan „olcsó” a papír, hogy úgymond, „csak nyerhetünk” az ügyleten. Elvégre, ha hibázik a számítás, akkor „legfeljebb ülünk néhány hónapig” a tizen-egynéhány forintos szinten. Ez persze hamis okoskodás, mert a 10 forintos részvényár éppúgy feleződhet, ahogy a 100 forintos vagy az 1000 forintos. Sőt, az osztásköz még növeli is a pánik kockázatát, hiszen a lefelé vezető lépcsők kis száma miatt nincs mód a piaci reakciók cizellált leképezésére. Egyetlen forint elmozdulás is 10 százalékot jelent 10 forintos árfolyamnál. És régi tőzsdei tapasztalat, hogy nincs az a mélység, ahonnan ne nyílna további út lefelé. Elég csak a chartra pillantani, hogy lássuk, májusban még 4 forintnál járt a NordTelekom kurzusa.

A távközlési cég menedzsmentje erre az évre már árbevétel-bővülést tervez.
Forrás: AFP

A cég jogelődjét a Keystone Internet Services Kft. (korábbi nevén Nextra) alapította még 2005-ben. Egy évvel később bevásárolta magát a Beltáv, és a társaság nevét NordTelekomra változtatta. A NordTelekomot 2009-ben vezették tőzsdére. A cég távközlési tevékenységet és ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket végez. A távközlési tevékenységen belül főtevékenysége az internetszolgáltatás, de a távközlési szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja: bérletvonal, ADSL, IPTV, vezetékes telefon.

Szerkezeti átalakításokkal magyarázták a 2016-os üzleti jelentésben az árbevétel tavalyi átmeneti csökkenését, ami a költségek jelentős olvadását is magával hozta. Sztorit sejtet, hogy időközben megalapították a Reenger Zrt.-t, amely az Angliában folytatott tevékenységhez járulhat hozzá befektetők bevonásával.
A NordTelekom erre az évre már árbevétel-bővülést tervez. Ezt arra alapozzák, hogy az Angliában élő magyaroknak és lengyeleknek kínálnak mobiltelefon- és internetszolgáltatást. Az egyik ottani szolgáltatóval szerződtek a hálózat használatára, s a fogyasztóknak egy magyar vagy egy lengyel vezetékes számot is kínálnak, amely a mobiltelefonjukon csörög, így az otthoniak az esti órákban kedvező vagy ingyenes tarifával hívhatják a kint élőket.
Természetesen magyar, illetve lengyel nyelvű ügyfélszolgálatot is működtetnek, ami különösen a tömbökben élő és ezért angolul nem jól beszélő lengyeleknek lehet fontos.

A NordTelekomnak már kétezer angliai ügyfele van, s a társaság növekedési sztorit lát ezen a piacon, hiszen a becslések szerint 300 ezer lehet az angliai magyarok száma, míg a legutóbbi népszámláláson 1,2 millióan vallották magukat lengyelnek. Más kérdés, hogy az internetalapú, gyakorlatilag ingyenes távbeszélgetési lehetőségek terjedése a sztori ellen hat, míg az otthon maradt idősebb generációk hagyományos telefonálási szokásai táplálhatják a sztorit.
Hamarosan megtudhatjuk, hogy mi valósult meg eddig a nagy ívű angliai tervekből. A társaság ugyanis az első negyedévről nem jelentett, ám szokás szerint
augusztus végén közzéteszi első féléves jelentését.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »